Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Política

Javi López sobre la proposta de Trump d'elevar la despesa en defensa al 5%: "És una barbaritat"

El vicepresident del Parlament Europeu i líder del PSC a Brussel·les creu que Europa ha de deixar d'externalitzar la seva seguretat als Estats Units i ha assegurat que el govern està fent servir totes les eines per l'oficialitat del català a Europa

Javi López sobre la proposta de Trump d'elevar la despesa en defensa al 5%: "És una barbaritat"

Javi López sobre la proposta de Trump d'elevar la despesa en defensa al 5%: "És una barbaritat"

27:15

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737711245797/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

En un panorama global convuls, amb el retorn de Donald Trump a la presidència dels Estats Units, en ple debat sobre com ha de respondre a això Europa, Javi López vicepresident del Parlament Europeu i líder del PSC a Brussel·les ha assegurat en una entrevista a l'Aquí Catalunya de SER Catalunya que la Unió Europea haurà d'estar "preparada" i respondre amb "calma i unitat".

En aquests primers dies de la seva segona presidència, Trump ha amenaçat amb aranzels i ha exigit als països de l'OTAN elevar la despesa en defensa al 5% del PIB. Javi López ho ha qualificat de "barbaritat" i pensa en un canvi de paradigma en termes de seguretat europea: "Europa ha externalitzat la seva seguretat als Estats Units i això s'ha d'acabar. Ens hem de fer càrrec nosaltres", ha assegurat.

López ha avisat que els europeus tenim un "problema amb Trump" perquè el prenem de forma literal i no seriosa. "Ho hem de fer a la inversa, prendre'l de forma seriosa i no literal". Diu que el missatge de Donald és clar i és que des dels Estats Units no estaran pendents d'Europa. De la mateixa manera, ell ha afirmat que "Europa tampoc ha d'estar pendent cada 4 anys de què es vota a Pensilvània..."

Com finançaria el rearmament d'Europa?

El vicepresident del Parlament Europeu ha explicat que per finançar el rearmament del continent i deixar d'externalitzar la seguretat als Estats Units, Europa s'hauria d'inspirar en la fórmula Next Generation, és a dir, en la fórmula de fons massius que la Comissió Europea ha fet servir per a la recuperació econòmica després de la pandèmia de la COVID-19.

També ha afirmat que Trump no és el problema, sinó el símptoma. Ha assegurat que els consensos globals de després de la Segona Guerra Mundial s'estan ensorrant, i això afecta les institucions i les seves salvaguardes, amb un increment de l'amenaça de l'ús de la força i afirmant que "en aquest món, Europa és més necessària que mai".

Ha apuntat també a noms com Elon Musk explicant que "tenen una aliança tàctica amb els oligarques tecnològics" i que Europa va tard tot i que estan aprenent a gestionar-ho. El líder del PSC a Brussel·les ha dit que Europa té eines legislatives per posar controls a les xarxes socials.

No només les xarxes socials, Javi López considera que l'arribada de Trump a la presidència ve nodrida pel malestar social, de l'ansietat de no poder accedir a un habitatge entre altres problemes socials i que el socialisme ha de respondre a aquests problemes: "No cal gastar menys en política social, cal gastar més en política social per combatre l'extrema dreta."

Sobre polítiques migratòries i afirmacions com la de la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, que va dir que havien d'estudiar fórmules imaginatives com les d'Itàlia amb Meloni, el vicepresident del Parlament Europeu ha afirmat que aquesta no hauria de ser la resposta i que en aquesta posició s'hi troba el govern d'Espanya: "Cal protegir les fronteres, però sent conscients que els moviments humans han format part de la història i ho continuaran fent. El que cal fer és gestionar-ho."

Quan serà oficial el català a Europa?

Javi López diu que treballen l'oficialitat del català a Europa, però ha volgut fer un recordatori: "Per fer avançar la teva agenda necessites aliats, amics a la UE. Ha explicat que els socialistes europeus són la força més gran compromesa amb aquest sentit i que d'altra banda és la voluntat del govern espanyol fer oficials les llengües que són cooficials en territori espanyol però que necessita unanimitat en el Consell d'Afers Generals.

Sobre les acusacions de Junts que el govern espanyol no s'està implicant prou diu que és un comentari propi del desconeixement de com funcionen les coses a la Unió Europea i reitera que la diplomàcia espanyola està involucrada "a fons". A més, diu que a la política les coses són "difícils" i no s'ha mullat en posar una data: "Desconec els detalls de la negociació, però puc dir, perquè ho he vist, que el govern i diplomàcia estan fent servir totes les eines per empènyer en aquesta decisió".

Això sí, ha volgut enviar un missatge a Junts: Recordem que és el PP europeu el que ha aixecat la mà per dir que no estava a favor. Finlàndia, Suècia, Itàlia van dir que no veien bé l'operació. Té a veure amb les connexions amb el PP espanyol. Per això és tan difícil de comprendre que després Junts coincideixi amb les votacions amb el PP", ha assenyalat Javi López que també ha afegit que l'apropament entre Junts i el PP no només té a veure amb votacions, sinó que ja han volgut expressar públicament durant els darrers mesos un apropament i uns canals de comunicació que probablement té a veure amb les seves agendes econòmiques i en tornar a "coordenades polítiques que ja coneixíem, cadascú és el que és."

És sostenible el govern de Sánchez?

Sobre la sostenibilitat de la legislatura de Sánchez, Javi López ha sostingut que és "absolutament sostenible", que tenen un full de ruta és clar però que la política a Espanya està fragmentada i que els governs sols "no poden fer funcionar les coses" i que no és un problema només del govern d'Espanya.

També ha volgut treure pit de la gestió econòmica del govern i de la salut de l'economia espanyola: "La política espanyola s'ha emancipat de la realitat econòmica del país. Ens veuen des de l'exterior amb enveja, evidentment que hi ha necessitats com l'habitatge, entre altres, però som l'enveja d'Alemanya, la nostra economia. És difícil de comprendre el grau de toxicitat que aporta l'oposició a Espanya."

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00