Una cua sense control: el criteri per adjudicar gairebé 200 pisos de protecció oficial a Barcelona
L'única condició per comprar els pisos era constar al registre de sol·licitants d’habitatge protegit i arribar a la fila abans que la resta de candidats
Una cua sense control: el criteri per adjudicar més de 200 pisos de protecció oficial a Barcelona
25:33
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737657647238/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Una promoció de 193 pisos de protecció oficial s'ha adjudicat amb una cua sense control davant les oficines del promotor. El primer que arriba (i està inscrit al registre de sol·licitants d'habitatge protegit) és el primer que es queda el pis desitjat. Fins que s'acabin. Es tracta d'uns pisos al barri de la Marina del Prat Vermell de Barcelona, on l'empresa AQ Acentor, propietat d'un fons d'inversió alemany, aixecarà 680 habitatges, dels quals 193 seran de protecció oficial. Una normativa urbanística específica per aquests terrenys obliga els promotors a reservar un percentatge de pisos a preus assequibles.
Des del govern municipal argumenten que la llei catalana deixa clar que els promotors privats tenen dret a establir els criteris d'adjudicació que creguin convenients, sempre que es garanteixi que els sol·licitants estiguin a la llista de sol·licitants d'habitatge de protecció oficial. L'empresa promotora, a preguntes de SER Catalunya, també ha assegurat que el procés s'ha fet "sense infringir cap norma".
Fonts de la conselleria de Territori assenyalen que cada promotor té el dret a escollir el criteri d'adjudicació que consideri més adequat, tot i que apunten que aquestes cues són un cas poc habitual.
El Periódico explicava aquesta setmana que es va formar una gran cua el 8 de gener, el dia que els possibles compradors podien esperar a les oficines de la promotora del carrer Foc. En aquell cas, era per 24 habitatges de l'Edifici París, els últims dels 193 protegits que tenia aquesta promoció. Els candidats havien rebut l'avís només 24 hores abans.
Amb ingressos inferiors a 74.000 euros es podia optar al pis
Aquests pisos tenen un preu de 2.500 euros el metre quadrat en règim protegit, molt per sota del preu de mercat. Els mateixos pisos, a preu lliure, tenen preus que oscil·len entre els 326.000 euros (80 metres quadrats i dues habitacions) i 473.000 euros (110 metres quadrats i 3 habitacions). Tots els immobles d'aquesta promoció tenen plaça de pàrquing, i alguns també un traster.
A més a més, aquesta convocatòria en concret permetia que hi optessin persones amb rendes inferiors a 74.600 euros si el nucli familiar és una sola persona. Si en són dues, el límit és 76.800; si n'hi ha tres, 80.000; i amb una família de quatre, els ingressos màxims són de 82.800 euros. Aquest és el tram més alt contemplat per als pisos protegits a Barcelona, tot i que la majoria de les convocatòries tenen llindars d'ingressos molt més baixos.
Els promotors defensen que "no hi ha hagut cap conflicte"
Davant les oficines del promotor, al carrer del Ferro de Barcelona, es va crear una gran cua. Sense seguretat privada vigilant, i tampoc agents de la Guàrdia Urbana o representants de l'Ajuntament de Barcelona, aquesta espera al carrer va tenir, per alguns, un premi en forma de pis assequible.
Representants de l'empresa AQ Acentor consultats per SER Catalunya asseguren que no hi va haver cap mena de conflicte durant aquesta espera, tot i que admeten que la cua va ser important, i que molts es van quedar sense habitatge. El dia abans s'havia publicat al portal de l'Agència d'Habitatge de Catalunya una nota informant que l'endemà s'adjudicarien els pisos.
"Cal reduir costos"
Fonts de la promotora també expliquen que un altre mètode habitual per adjudicar aquests pisos, i que s'ha utilitzat també en part d'aquesta promoció, és l'enviament d'un correu electrònic. Amb el mateix criteri: el primer que l'envia escull pis dins de la promoció, el segon, després... I així fins que s'acaben els habitatges.
Des de AQ Acentor, fonts de la companyia també diuen que en aquests processos d'adjudicació "cal reduir costos perquè els ingressos, amb els pisos protegits, baixen molt".
Article 47 a El Balcó
L'investigador d'IDRA expert en habitatge, Jaime Palomera, ha fet una anàlisi sobre com funciona l'habitatge protegit a Espanya i la idea és clara: "La major part els construeixen promotors privats". Això genera problemes tant en pisos de lloguer com de compra. Per exemple, pot ser que un pis de 700 euros en el contracte acabi costant entre 900 i mil, per "clàusules abusives", com l'IBI o el manteniment de l'edifici, o perquè s'afegeix el pàrquing i traster. A més, també hi ha desnonaments, ja que els gestors poden rescindir el contracte als 7 anys.
En dades, l'administració només ha construït un terç dels pisos de protecció oficial dels últims 10 anys, la resta són dels gestors privats que "apliquen les mateixes estratègies que en el mercat: apujar el preu com sigui". La llei els permet fer això i també poder adjudicar-los com vulguin, com és aquest cas. Per Palomera, l'administració hauria de regular-ho. I no només això, sinó també assumir-ne la construcció: "Construir habitatge públic mai és un cost, sempre és una inversió".