Jutges per la Democràcia veu més greu la filtració que el to de l'interrogatori en si a Elisa Mouliaá
Carlos Pascual Alfaro, titular del jutjat 1 de Violència contra la Dona de Barcelona i portaveu de Jutges per la Democràcia a Catalunya, creu que "revictimitza la víctima" i veu "prematur" aventurar que acabarà amb un expedient disciplinari contra el jutge del cas
Entrevista Carlos Pascual Alfaro (Aquí Catalunya)
17:38
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737625847048/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
"¿Pero usted le dijo que parara?", "¿Cuánto tiempo duró chupándole las tetas?". Preguntes que va formular el jutge Adolfo Carretero a l'interrogatori a Elisa Mouliáa. Des que es filtrés l'interrogatori, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) ha rebut 900 queixes. Per aquest motiu han obert una investigació i les possibles sancions van des de la suspensió al trasllat forçós, amb multes dels 300 als 6.000 euros. Que s'investigui és una cosa "lògica", segons afirma el portaveu de Jutges per la Democràcia, Carlos Pascual Alfaro, en una entrevista al programa Aquí Catalunya. Tot i això, veu "prematur" aventurar que pugui acabar en expedient disciplinari. Segons el titular del jutjat de Violència contra la Dona de Barcelona, amb aquesta filtració es revictimitza la víctima, "possiblement sigui molt més greu que la pròpia intimitat, que torna a viure el que va passar i a sobre, la gent ho comparteix".
"Hi ha un problema de masclisme a la societat; la justícia és un reflex de la societat, per tant sí, també hi ha masclisme, no som immunes", ha dit el magistrat, que explica que hi ha mecanismes per investigar els fets. Tot i això, remarca que la regla general no és el que s'ha vist, que hi ha "molts magistrats formats en la realització d'interrogatoris", i que això no és habitual. En més de 40 anys de democràcia, el CGPJ amb prou feines ha expulsat sis jutges de la carrera, i després el Suprem n'ha revocat tres. Alfaro no creu que hi hagi hagut corporativisme per part de la judicatura, "sense perjudici que hi pugui haver ocasions en què no s'hagi actuat bé".
Si no hi ha canvis, a partir del setembre els jutjats de violència masclista assumiran també els casos d'agressió sexual contra les dones (com l'Elisa Mouliáa), una mesura que als ulls del magistrat "pot ser bona idea" perquè totes dues parteixen de les mateixes arrels que la violència de gènere. Però hi ha un problema de números: “amb la plantilla que tenim és impossible que assumim tota la violència”. Si es converteixen jutjats sense més formació, "estarem amb el mateix: necessitem inversió en formació i plantilla". Alfaro també veu necessari abordar la falta de places, ja que en uns anys es jubilarà un terç de la carrera judicial i assegura que de moment no s'estan cobrint aquestes places. Un altre repte, el de la justícia interina: la majoria dones en situacions laborals precàries que fa dècades. Encara hi ha pendents també la reforma de l'oficina judicial i els nous tribunals a distància.
Preguntat per si hi ha Lawfare a Espanya, afirma que sí que hi ha una instrumentalització dels tribunals per part dels partits polítics per aconseguir avantatges. Tot i això, creu que els tribunals estan responent adequadament.
Laura Estrada
Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.