ERC: un partit "exclusivament" independentista?
En la segona fase del congrés que enceta el partit, Tardà proposa que Esquerra deixi de ser un partit “exclusivament independentista” i que tingui com a objectiu la República Catalana
Barcelona
La segona part del 30è Congrés d'Esquerra tampoc serà plàcid. Després de setmanes de desavinences per la pugna sobre la presidència del partit, ara l'executiva ha de plantejar una nova estratègia i full de ruta que s'haurà de tornar a sotmetre a validació de la militància, en la segona fase del conclave que se celebrarà els dies 15 i 16 de març a Martorell.
SEGONA PART CONGRÉS ERC
02:59
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737118890503/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
El debat ja no se centra en la figura de Junqueras ni en la renovació de lideratges, sinó que ara Esquerra ha de decidir quin rumb polític empren en la nova etapa. Una de les qüestions que ja s'ha posat sobre la taula és si la formació ha de deixar de ser estrictament independentista. L'article dos dels estatuts del partit diu que "Esquerra Republicana té com a objectiu la independència dels Països Catalans". El que proposa Tardà és substituir l'objectiu final de la "independència" per l'objectiu de la "proclamació de la república catalana", una iniciativa que no agrada a tothom.
"Esquerra no pot defensar la República Catalana sense ser independentista, perquè no tindrà eines per construir aquesta república", argumenta l'exdiputada d'ERC al Parlament, Marina Llansana. "Jo plantaré cara, no vull que el partit deixi de dir que és independentista", assegura Dolors Bassa. "El partit ha fet bandera de la independència en els moments més complicats i durant tota la transició, no tindria sentit que renunciés a un element identificador fonamental", apunta Joan Manuel Tresserras, exconseller de Cultura i Mitjans de Comunicació.
Tardà, en canvi, creu que Esquerra hauria de deixar de ser un partit exclusivament independentista, segons va explicar a El País. L'exdiputat al Congrés creu que la independència no ha de ser l'objectiu, sinó l'eina per arribar a la república catalana. "És un debat propi de la Catalunya del 2030, com ens convertim en el dipòsit de tots els sobiranismes i apel·lem a un munt de catalans de ple dret que no han crescut a les coordenades del catalanisme polític pero comparteixen idees". Una tesi que també defensa l'exdiputada d'ERC, Magda Casamitjana, qui l'any 2018 va seguir els passos d'Ernest Maragall i va passar a militar a Esquerra. "Sempre he estat d'acord amb Joan Tardà i penso que els que vam venir a eixamplar la base és això", explica Casamitjana qui afegeix que "la independència és una paraula que està cremada".
En paral·lel a aquest debat que planteja Tardà, Nova Esquerra Nacional i Foc Nou, segueixen treballant i funcionant com a grups organitzats, i també defensaran els seus posicionaments polítics en la segona fase del Congrés. De fet, Nova Esquerra Nacional, proposarà que la presidència i la secretària general no puguin tenir cap càrrec públic; una esmena que afectaria a Junqueras i Alamany.
"Separar els càrrecs dels partits dels institucionals és un bon exercici per no diluir els objectius del partit", assegura Llansana. "Jo penso que ja hi ha prou feina tenint un paper, no cal que en facis dos o tres a la vegada", explica Tresserres, ambdós militants d'Esquerra que durant la primera part del Congrés van donar suport a la candidatura de Nova Esquerra Nacional. Altres veus autoritzades del partit, com Dolors Bassa creuen que "aquest és un tema que s'ha de parlar en general, no una cosa estricta de l'Oriol o l'Elisenda", mentre Casamitjana descarta la proposta "no estic gens d'acord en vetar i dir tu aquí i enlloc més".