Joan Coscubiela: "A Hitler també el van votar i sembla que no deu estar tan lluny de Trump"
L’exlíder de CCOO a Catalunya, ex cap de files d’Iniciativa al Congrés ha analitzat el retorn de Donald Trump, el gest "feixista" d'Elon Musk i ha reconegut haver rebut ofertes del PSC per tornar a la política
Joan Coscubiela: "A Hitler també el van votar i sembla que no deu estar tan lluny de Trump"
32:54
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737449961697/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
En un moment d’alta complexitat política i d’importants canvis socials i econòmics, avui ha visitat l’Aquí Catalunya l’ex líder de CCOO a Catalunya, ex cap de files d’Iniciativa al Congrés i ex portaveu de 'Catalunya sí que es pot' al Parlament, Joan Coscubiela.
Sobre el retorn de Donald Trump i l'auge de l'extrema dreta
Coscubiela ha destacat que processos com el retorn de Trump són molt complexos i no poden ser explicats de manera simplista. "La creixent desigualtat i la por al futur, que a vegades és una por basada en fets materials però també psíquics, són factors clau en l'auge de figures com Trump", ha assegurat. Segons ell, Trump ofereix una "seguretat fictícia" a aquells que busquen refugi davant de les incerteses globals.
Sobre l'auge de l'extrema dreta, Coscubiela ha assenyalat que les esquerres també tenen responsabilitat en aquest fenomen, però ha criticat que els anàlisis actuals es centrin massa en la "culpabilitat" i no en un enfocament materialista. "Hem oblidat l'impacte de la revolució tecnològica i l'individualisme extrem, factors que han desestructurat les organitzacions socials i polítiques construïdes durant més de 150 anys", ha argumentat.
"Hi ha aquesta maleïda cosa que es diu quadratura de forces... Cadascú vota el que creu. A Hitler el van votar, i sembla que no deu estar tan lluny de Trump, ja vam veure ahir la salutació feixista d'Elon Musk. Governar es pot fer des de les quadratures de forces, però són quadratures de forces molt inestables i insegures. La normalització política a Catalunya... ui, he parlat de normalització, perdona Puigdemont, que ell ha dit que està prohibit... Però jo crec que sí s'ha normalitzat, però no, no s'ha resolt el conflicte polític."
Nota al govern espanyol
Pel que fa al govern espanyol, Coscubiela ha destacat que un dels seus principals encerts ha estat demostrar que es poden implementar polítiques econòmiques i socials justes i eficients. Tanmateix, ha criticat que no hagi sabut construir una alternativa més sòlida davant la situació política actual. "Cal fer més que simplement governar bé; cal proposar una alternativa real", ha indicat. També ha considerat que la reforma laboral ha tingut un impacte positiu, però que encara queda molt per fer.
Sobre la situació política a Espanya i Catalunya
Coscubiela també ha abordat la supervivència del PSOE en aquesta legislatura, assenyalant que els governs formats per "quadratures de forces" són inherentment inestables i insegurs. Pel que fa a la normalització política a Catalunya, ha assegurat que, tot i que l'eix esquerra-dreta ha tornat a estar molt present, el conflicte polític segueix sense resoldre's, malgrat els esforços de normalització.
El conflicte entre Sumar i Podemos
Sobre les tensions entre Sumar i Podemos, Coscubiela ha criticat la manera en què es va gestionar la sortida de Pablo Iglesias de la política, opinant que Iglesias no ha fet una autocrítica sincera. Ha afegit que la dificultat de convertir Sumar en una plataforma global es deu al fet que cada formació vol afiançar el seu propi espai, la qual cosa provoca estancament i dificultats per avançar. "Si Podemos segueix jugant a la seva pròpia subsistència, pot tensar la corda fins a límits perillosos", ha advertit.
El procés independentista
Coscubiela ha estat clar sobre el procés independentista a Catalunya, explicant que va ser la confluència de diverses qüestions, com la incapacitat de l'Estat espanyol per integrar els sentiments nacionals de molts catalans, així com l'ús polític que es va fer d'aquests sentiments, especialment per part de figures com Artur Mas, que els va instrumentalitzar per amagar les seves retallades. També ha parlat de la responsabilitat del govern de Mariano Rajoy en la gestió irresponsable del conflicte i de com l'Estat va utilitzar les seves estructures judicials per "salvar" la unitat d'Espanya.
Oferta del PSC
Coscubiela ha confirmat que el PSC li va fer una oferta política, però ha explicat que no l'ha acceptat perquè considera que la seva etapa en política ha arribat al final i perquè, a més, els seus amics i companys no ho haurien entès. "Potser jo tampoc ho hauria entès", ha afegit.