Les universitats hauran de gestionar centenars de jubilacions en els pròxims anys
En els pròxims cinc anys es retirarà un 20% del personal tècnic de gestió i un 14% del professorat
Barcelona
Abans que acabi 2030 a les universitats públiques catalanes es jubilaran gairebé 1600 tècnics de gestió, administració i serveis i prop de 1200 docents investigadors. Són el 20% i el 14% respectivament d'unes plantilles que ja estan per sota de les necessitats dels campus, especialment si parlem del Personal Tècnic de Gestió i d'Administració i Serveis (PTGAS).
Una anàlisi feta per la conferència de rectors espanyols (CRUE) sobre els grans reptes de les universitats públiques en l'horitzó 2030 constata que, a la majoria dels països del nostre entorn, les universitats tenen dos tècnics d'administració i gestió per cada docent investigador. A Espanya i Catalunya en canvi, no arriben ni a un per cada docent investigador (PDI). Segons les dades facilitades per les universitats a SER Catalunya la ràtio mínima la té la Universitat de Barcelona (UB) amb 0,63 tècnics per cada PDI, i la màxima la Universitat Pompeu Fabra (UPF) amb un percentatge de 0,85.
El rector de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB),Javier Lafuente considera que el relleu a la plantilla docent investigadora "està encarat" i que s'està treballant també per estabilitzar i millorar les condicions dels associats. Però reconeix que "el gran problema, que encara no s'ha abordat" és la substitució del personal tècnic, que en els darrers anys ha guanyat molt protagonisme. "Ja no és aquella figura que atén l'estudiant o que introdueix dades sinó que ara els demanem molt més". El PTGAS és clau en la gestió i execució de projectes de recerca, des de la captació de fons fins a l'assistència en la preparació d'informes científics i memòries i també en la captació de talent o en la gestió de programes d’intercanvi internacional per a estudiants, professorat i personal.
La rectora de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Laia de Nadal alerta que el volum de les jubilacions que s'esperen en els pròxims anys suposa "una pèrdua de coneixement" i que a les universitats els toca "veure quins perfils" s'han de prioritzar. "Aquest és un repte que està sobre la nostra taula", conclou.
Planificar i gestionar el relleu
El representant del personal de Gestió de l'UAB, Juan Montesinos (CC00) considera que en els darrers anys el focus s'ha centrat en els programes per renovar i incrementar la plantilla docent i investigadora (PDI) i lamenta que no s'hagi donat la mateixa importància al relleu que s'ha de fer també en l'àmbit del PTGAS. Assegura que els treballadors pròxims a la jubilació "estan preocupats" i voldrien poder fer un relleu adequat dins dels seus serveis, per tal que el coneixement i l'expertesa que han acumulat no es perdi.
També els rectors de la Universitat de Lleida, Jaume Puy i el de Girona Joaquim Salvi voldrien que el relleu tant al PDI com al PTGAS es pogués fer "encavalcant" els contractes d'aquells que es jubilen i els que entraran de nou, tot i que això suposaria no limitar-se només a la taxa de reposició anual i incrementar la despesa global de personal.
El rector de la Universitat de Girona, Joaquim Salvi explica que els plans de relleu engegats per la Conselleria de recerca han permès fer o preveure contractacions els anys 2023, 2024 i també aquest 2025. Afegeix que en el cas del PDI, el Programa Maria Goyri del Ministeri permet allargar la programació fins a l'any 2028. "Però aquest programa no té cap equivalència en el PTGAS" i això suposa, diu "un problema de forma immediata".
Els rectors fa temps que demanen un nou sistema de finançament per a les universitats, plurianual i adaptat a les singularitats de cada campus, i que s'incrementi fins a l’1% el percentatge del PIB destinat als campus. El president Salvador Illa es va comprometre a principi de curs a arribar a aquest llindar l'any 2030, però això va ser abans de saber que amb tota probabilitat aquest 2025 no hi haurà nous pressupostos a la Generalitat.
Soledad Domínguez
Redactora de informativos en Ràdio Barcelona, especializada en Educación. Siempre que me dejan, me cuelo...