“El rècord d’ocupació d’aquest any no hauria estat possible sense la immigració”
El conseller d’Empresa i Treball, Miquel Sàmper, i la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez, participen en la cloenda de la sèrie “Immigrants i Imprescindibles” de SER Catalunya
00:00
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737024774548/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
El discurs de l'extrema dreta que acusa els migrants de no treballar queda ràpidament desmentit per les dades. Per exemple, les dades d'ocupació, que aquest any han tocat sostre a Catalunya. "No hauria estat possible sense tota la població que ha vingut d'altres països", ha explicat el conseller d'Empresa i Treball, Miquel Sàmper, en una entrevista a SER Catalunya, durant la cloenda de la sèrie "Immigrants i Imprescindibles". "Estem impulsant un pla de xoc per agilitzar els tràmits d'arrelament per persones amb situació irregular", ha anunciat la consellera de Drets Socials, Mònica Martínez.
"Per generar riquesa, les empreses necessiten que tota la immigració que pugui venir se la posi al Servei d'Ocupació de Catalunya i tingui els mateixos drets i obligacions que qualsevol ciutadà", ha assenyalat Sàmper. Davant les demandes d'alguns empresaris de regularitzar persones nascudes fora per falta de personal, el conseller ha recordat que, en part, no hi ha prou cambrers o cuidadores perquè cal millorar les condicions laborals. "Els convenis col·lectius han de tenir una reforma per complir els mínims exigibles", ha assenyalat.
Per la seva banda, Martínez ha fet una crida a ser més àgils a donar cobertura a les persones en situació irregular que ja viuen al nostre país. Ha assenyalat que la immigració és un fenomen cabdal, entre altres coses, per combatre l'envelliment de la població, però ha apuntat que, alhora, és un repte, especialment quan les persones que arriben, tenen rendes molt baixes. "Hem de treballar perquè es puguin inserir al mercat laboral", ha dit Martínez.
"A Espanya hem construït guettos culturals"
Sobre el fenomen migratòri i el racisme existent a casa nostra n'ha parlat a l'Aquí Catalunya el filòsof Norbert Bilbeny, autor del llibre 'Els de fora i els d'aquí', que es mostra contundent amb les polítiques i la responsabilitat que hi han tingut les administracions: "Segurament ha estat involuntari, però a Espanya hem construït guettos, només cal passejar per Barcelona, voltants i altres municipis". Es refereix a determinades polítiques i comportaments privats, uns interessos que han anat empenyent la població vinguda cap a uns reductes concrets. Per revertir-ho, cita Vicens Vives: "l'eina i la feina", en referència a donar educació i ocupació als migrants com a eina immediata d'inclusió. L'altra clau: l'idioma, "hem de fer que els que vénen parlin català o castellà" .
Bilbeny assenyala a la crisi del capitalisme i a la crisi també del model democràtic com a elements necessaris per entendre també d'on prové la xenofòbia que existeix a Espanya. "Genera en la població una desconfiança en les administracions i problemes de col·lectivitat", una desafecció que diu que allunya ciutadans d'institucions. "La por alimenta l'ultraliberalisme i el nacionalisme", sentencia, en la línia del que comenta també Òscar Camps, fundador d'Open Arms, també en declaracions a aquest programa.
"L'extrema dreta fomenta la por perquè dona vots, criminalitzen la immigració i d'això se'n beneficien", no la volen... però ja els va bé per captar vots. Davant d'això, el filòsof apunta l'educació com a eina primordial, mentre que Camps hi afegeix la necessitat d'una reforma que permeti als migrants accedir al mercat de treball de manera legal i amb drets laborals.
Òscar Camps: "L'alto el foc no implica que no hagi de passar res"
A tot això, el fundador i director de l'ONG Open Arms també ha parlat sobre l'alto el foc a la Franja de Gaza. Ha relatat la seva estada allà, on hi va dur ajuda humanitària i on set membres del seu equip hi van morir en un atac israelià, tot i tenir totes les autoritzacions necessàries. "Nosaltres sabem el que ens podem trobar, però la societat ni s'ho imagina". Diumenge és quan ha d'entrar en vigor la treva i posarà fi a 15 mesos a una massacre de bombardejos indiscriminats.