“El FC Darna és un punt d’inici on construir una vida”
El club de quarta catalana té el seu origen en una fundació del Raval que es va transformar en club de futbol federat
"El FC Darna és un punt d'inici on construir una vida"
16:22
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1737060530340/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
Darna, en àrab, vol dir 'casa nostra'. I és el nom amb què va néixer una associació al Raval el 2017 que, el 2019, es va acabar transformant en un club federat que juga a la categoria de quarta catalana. El Sergi, membre de la junta directiva, del cos tècnic i que va viure la metamorfosi de l'entitat, explica que va ser "una mica per accident, ja que l'associació es va fundar per treballar com a punt d'acollida per a joves nouvinguts. A partir de les classes que feien i la interacció entre els propis nois va sorgir la voluntat d'ells de jugar a futbol". Deprés d'una primera experiència al futbol sala, els joves en volien més. I passada una prova pilot al Can Clota d'Esplugues, que logísticament per la distància i l'horari dificultava donar-hi continuitat, van decidir fundar "un projecte propi que puguessin sentir com casa seva, des del principi ha estat iniciativa d'aquest nois. Els entrenadors, voluntaris i membres de la junta hem pogut ajudar, però la idea parteix i es desenvolupa a partir dels propis joves", fa èmfasi el Sergi.
Com que juguen en una categoria absoluta i no formativa, aprofita per puntualitzar que "són tots majors d'edat. De vegades se'ns ha definit com un equip de MENAs i volem sortir d'aquest estigma que racialitza els joves i volem explicar-ho bé: som majors d'edat, d'arreu del continent africà i d'arreu del món, hi ha moltes nacionalitats dins l'equip. Som un club amb només un equip amateur perquè no donem per més. Voldríem tenir també un equip femení i més equips amateurs perquè hi ha molta demanda de joves migrats que no tenen opció d'accedir a un equip federat".
A continuació, desgrana el sentit que té la tasca que aconsegueix l'equip més enllà de l'esport: "veiem que canvia els nois i els ajuda en la seva arribada a Europa. Primer de tot fa un punt de xarxa: dóna amistats, una responsabilitat, un compromís cap a l'equip, el club, els entrenements i cap a ells mateixos, i això es reflecteix també a la seva vida. Quan algú marxa de casa i està estigmatitzat per la societat i les administracions del lloc on arriba és difícil començar, i l'equip és un punt d'inici on construir aquesta xarxa que després t'ajuda en els estudis, l'accés a un habitatge, a una feina... a construir una vida."
Per això, fa incidència en com es teixeixen aquestes relacions: "El FC Darna, tot i que hi ha gent que marxa i no continua, any rere any és una família. Hi ha jugadors que viuen junts, quan ténen un problema el parlen amb companys o entrenadors, i qui pot l'ajuda. Ja sigui en la recerca d'habitatge, d'una feina, mitjançant una fundació...". Tot això, sense perdre de vista l'objectiu principal: "sempre deixem clar que el que volem és jugar a futbol i ser competitius, i creiem que això és el més respectuós cap als joves. Sabem que tenen una situació difícil, però el que ens interessa és que vulguin agafar l'equip i fer-se'n responsables. Aquesta és la base del projecte: és un projecte social però sobretot és un projecte esportiu, intenta fugir de qualsevol paternalisme. I, dins d'aquest enquadrament, ens ajudem. Però sempre partint de l'esport"
Un dels futbolistes de l'equip, de fet, el capità i des de fa poc també el president, és el Soufiane. Va néixer a Tànger, al Marroc, i fa gairebé 10 anys que viu a Catalunya. Va conèixer el club perquè "tenia uns amics que jugàven al Darna i m'hi vaig incorporar per ells", i té molt clar el que li aporta: "Conèixer gent, gent d'aquí, aprendre coses noves... és molt important, m'hi sento molt bé. Vaig a entrenar, conec gent nova, i ajudo quan puc. Ens ajudem entre nosaltres, cadascu posa el seu gra de sorra amb el que pot." El Soufanie va arribar a Barcelona "pels estudis, quan feia el batxillerat. No el vaig acabar però sí que vaig er un grau mig i ara treballo en una entitat social fent tasques de mediació i traducció."
El seu entrenador des de fa un any i mig és el Gaspar, un argentí que tenia pensat venir a Barcelona per quedar-s'hi un any i ja en porta set. Va conèixer el FC Darna quan participava en una altra fundació i va jugar un torneig amistós contra ells. I explica alguna de les històries que fan que la seva tasca valgui la pena: "Aquest octubre vam aconseguir que un jugador molt important de l'equip que portava més d'un any dormint en una tenda de campanya ja té un lloc on dormir i també ha trobat feina. Anem veient com entre tots ens ajudem i cadascun pugui progressar amb esforç i compromís."
Explica també que "n'hi ha un altre, per exemple, que va venir caminant des del Marroc durant 2 anys. Trobes històries molt fortes, a mi que em toca la part d'exigir-los a nivell esportiu de vegades he de tenir en compte això, però el futbol et porta a tractar-los per igual. El més important és ajudar-nos entre tots i sortir endavant." Afegeix que "això és una cosa maca que té l'esport, que iguala: a dins del camp som 11 contra 11 i valem tots per igual."
El FC Darna ha fet una gran primera volta i s'ha col·locat entre els 5 primers, posicions que dónen dret a jugar un playoff per pujar de categoria. El tècnic ho considera important "per arribar des de l'aspecte esportiu a més persones. Si algú ens vol venir a veure jugar, els partits de casa són els dissabtes a les 20h a la Barceloneta. I també busquem sponsors, que sempre tenim problemes de recursos. Tant de bo puguem arribar a final de temporada amb l'opció de pujar."
Joan Tejedor
Narrador dels partits del Barça en català a SER Catalunya i presentador de La Graderia del Balcó. Treballa...