Endinsar-se en el món de Jules Verne: anar al centre de la terra, i caminar sota el mar i sobrevolar l'illa misteriosa
La Susanna Ruiz guia a El Balcó per l'exposició dels 200 anys de Jules Verne a l'IDEAL
Endinsar-se en el món de Jules Verne: anar al centre de la terra, i caminar sota el mar i sobrevolar l'illa misteriosa
25:47
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1734978923029/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
L'any 1828 naixia Jules Verne, un dels escriptors d'aventures més importants del segle XIX. Ara, gairebé 200 anys després del seu naixement, l'IDEAL li ha dedicat una exposició immersiva de tota la seva obra. S'ho mereixia? "Indiscutible", ha afirmat la Susanna Ruiz, redactora de salut a la SER, i també lectora apassionada que cada dos dilluns recomana un llibre a 'El Balcó'.
Indiscutible per haver "apropat la lectura a milions de persones de tot el món" i també per ser un "visionari de la ciència-ficció". Tal com ha explicat Ruiz, Verne va "inventar aparells que no existien" en la seva imaginació, descrivint-los basant-se en descobriments o avenços científics de l'època: "Ell els va millorar i el temps li ha acabat donant la raó.
El món i la vida de Jules Verne
Per entrar a l'exposició es passa per l'escotilla d'un submarí, és el Nautilus, creació de Verne. Darrere la porta, desenes de cadires amb ulleres de realitat virtual. A través d'elles es veuen els escenaris de la vida de l'escriptor. Comença un compte enrere i s'obre un baül amb una data: 1905. Comença la projecció per la mort de Verne, veient el lloc on està enterrat, després viatja fins a Nantes, on va néixer i s'acaba a París, veient des d'on escrivia i en què es van convertir les seves obres: anuncis d'espectacles basats en els seus llibres.
Després de 10 minuts de viatge, hi ha una sala coberta dels cartells de les seves novel·les, adaptacions al cinema i panells on expliquen l'etern debat sobre si Verne va fer ciència-ficció o ficció científica. La Susanna ha utilitzat una reflexió que li va fer un científic en una entrevista: "Tota la ciència ha estat ciència-ficció, perquè algú ho ha pensat".
L'obra
Continuant caminant es va sentint una música cada vegada més forta que prové de la sala immersiva, una sala plena de projeccions a les quatre parets i el terra. Només entrar es veuen les parets plenes d'estrelles, una lluna al centre, i un coet que la rodeja, és 'De la Lluna a la Terra'. Uns segons després, canvia tot. Ara és el mar, sura una ampolla amb un missatge, és la representació de 'Els fills del capità Grant', "una de les clàssiques", ha explicat la Susanna.
El següent pas és anar fins al fons del mar, '20.000 llegües de viatge submarí", una pel·lícula amb moltíssimes adaptacions cinematogràfiques que podria ser la preqüela de 'L'illa misteriosa', la següent obra on la sala immersiva transporta els visitants. "Aconsellaria que no llegissin l'illa misteriosa sense haver llegit les 20.000 llegües". No és la continuació, ha detallat la Susanna, però "hi ha un personatge molt important que apareix a la segona i que ve de la primera".
'La volta al món en 80 dies' és la següent, la preferida de la Susanna. I després, fred polar, 'La mar de gel', que ha destacat la Susanna que és un homenatge a l'única novel·la que va escriure Edgar Allan Poe, 'Les aventures d'Arthur Gordon Pym'. Verne en fa la continuació.
Després de la immersió, arriba el plat fort de l'exposició: el metavers. Amb unes ulleres de realitat virtual i una sala de 50 metres quadrats, l'IDEAL fa màgia. Es pot viatjar fins al centre de la terra, veure dinosaures, un mar de lava, navegar amb l'illa misteriosa de fons i sobrevolar l'Índia, tot acompanyat d'un petit Jules Verne que va explicant la seva obra. Al sortit, l'home darrere de tot això, en Jordi Sellas, que ha admès que s'esforcen per estar sempre a "l'última de l'última tecnologia" perquè és "el que el públic espera. I ja ha avançat que estan preparant l'experiència de l'any que ve que "és un salt més endavant de tot això".
Jules Verne ara
La Susanna Ruiz ha lamentat que ara els joves no llegeixen a Verne, cosa que, ha admès, no pot comprendre: "No entenc per què no els fascinen les històries, si també miren joc de trons". La Susanna ho ha atribuït a la manera d'escriure de l'autor i també a les seves històries: "En l'època que Verne publicava, triomfava perquè tot era ciència-ficció, ara que t'expliquin que un coet ha anat a la Lluna, no té gens de gràcia". Seguim somiant, però, en anar fins al centre de la terra i veure tot el que va veure Otto Lidenbrock.
Aquesta exposició creu que és una manera de reenganxar els joves a les obres de Verne i recomana començar per 'La volta al món en 80 dies'.
Laura Polo Dalfó
Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...