Tarta Relena, l'ornitorrinc musical que triomfa
El duet barceloní publica l'àlbum 'És pregunta'
ENTREVISTA. Tarta Relena
19:12
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1734877584606/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Tarta Relena, el duet barceloní format per Marta Torrella i Helena Ros, ha publicat el seu quart àlbum d'estudi. Es titula 'És pregunta' -tal com diuen elles "vam triar aquest títol per les ganes de provocar fent una afirmació d'una pregunta"- i neix d'una recerca exhaustiva sobre el pensament tràgic i tot el que l'envolta.
Qui són Tarta Relena?
La Marta -musicòloga- i l'Helena -lingüista- es coneixen de tota la vida. "Jo vaig arribar a l'escola a primer de primària, va venir l'Helena, em va preguntar si volia ser la seva amiga, li vaig dir que sí i fins al dia d'avui continuem sent inseparables" diu la Marta. Va ser en plena adolescència, mentre cantaven juntes en una coral de Barcelona, quan van decidir formar Tarta Relena. Un conjunt musical únic en la seva espècie -es defineixen amb l'etiqueta de grup de folk tronadet i gregorià progressiu-, que tan poc actuar al Sónar o al Primavera Sound com en una capelleta perduda de la mà de Déu situada en el poble més recòndit d'Holanda. El seu estil inconfusible, que barreja l'electrònica amb sons tradicionals del Mediterrani i el cant a cappella, ha tingut repercussió arreu del món.
'És pregunta' i el pensament tràgic.
En el seu quart disc, les Tarta Relena canten en català, castellà, italià, llatí i sefardita. De fet, la música i les rondalles sefardites sempre han sigut una inspiració per a elles. Mostra d'això és la cançó 'Si veriash a la Rana', on narren la llegenda sefardita d'un rei que es compromet amb Déu a què, si guanya la guerra contra els Amonites, sacrificarà a la primera persona que el rebi a la tornada a casa, i aquesta persona acaba sent la seva filla. Aquest només és un dels exemples del marc conceptual de l'àlbum: el pensament tràgic. "Vam escollir la idea del pensament tràgic per canalitzar tota l'ansietat que ens genera l'esdevenir de la humanitat" afirma l'Helena. Per dur a terme aquesta investigació, l'Helena i la Marta han fet una recerca que abasta des de la Grècia Clàssica a l'origen de sistemes predictius com els signes del zodíac o els textos de l'Apocalipsi. Aquesta exploració minuciosa és un dels motius que les ha portat a estar tres anys elaborant l'àlbum. L'altre, la maternitat de la Marta. "La filla de la Marta, la Carmela, té set mesos i ve amb nosaltres a tot arreu. És una més de Tarta Relena" bromeja l'Helena entre riallades .
Gira, noves llengües i el 'Tiny Desk'
Tarta Relena té l'honor de ser el primer grup convidat al 'Tiny Desk' -de la prestigiosa emissora de ràdio nord-americana NPR- que canta en català. "Tots els artistes que passen pel 'Tiny Desk' cedeixen un objecte. Nosaltres vam donar un caganer" diu la Marta. Ningú sap quin és el sostre d'aquest duet barceloní que, arran de la publicació del disc, s'ha endinsat en una gira que a la primavera passarà per diverses ciutats dels Estats Units. El que està clar és que continuaran sorprenent els seus seguidors amb nous sons i noves llengües. "En aquest disc també volíem cantar en àrab, però finalment ho vam deixar córrer perquè se'ns va fer molt complicat. És una assignatura que tenim pendent pel següent àlbum" ens avança l'Helena.