Intel.ligència artificial per indicar als pacients si han d'anar a Urgències de l'Arnau o de Primària
Oriol Yuguero: "El 40 % de les urgències hospitalàries es podrien atendre als CUAP"
La Sindicatura de Comptes veu les esperes a Urgències perjudicial per la salut. Oriol Yuguero: "ens tocava uns 60 boxers i en tenim 24"
13:53
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000062981/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
LLEIDA
El Centre d'Urgències d'Atenció Primària (CUAP) Lleida i el servei d'urgències de l'Arnau de Vilanova han implementat un sistema pioner a Catalunya basat en la intel·ligència artificial (IA) per indicar als pacients a quin dels dos centres han d'acudir en funció de la gravetat dels seus símptomes. L'eina està disponible des d'aquest mes de desembre a la pàgina web de l'hospital i al servei d'urgències del centre on, en el moment del triatge, els pacients rebran una tauleta per respondre unes preguntes. Després d'aquesta avaluació, l'aplicació els recomanarà quedar-se a l'hospital o bé dirigir-se al CUAP. El sistema d'avaluació es va testar el passat hivern i preveu optimitzar els recursos sanitaris i millorar l'experiència del pacient.
La nova eina permetrà que, amb el procediment de la derivació inversa, els casos poc o gens greus que acudeixin als serveis d'urgència de l'hospital es derivin al CUAP per rebre atenció en temps òptim i alleujar les urgències de l'hospital.
La prova pilot del nou sistema es va dur a terme el servei d’urgències de l'Arnau de Vilanova amb la col·laboració de Mediktor, la Fundació TIC Salut Social i l'eHealth Center de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que va avaluar els resultats.
Així, del 6 de novembre del 2023 a l’1 de març del 2024, el servei d'urgències va atendre un total de 35.531 pacients, del quals 6.762 van ser avaluats de poca gravetat. D’aquests, seguint determinats criteris, uns 462 –un 6,8% – es van incloure a la prova de derivació inversa, tot i que finalment es va aplicar a 427 pacients.
Després d'una avaluació, en un 43,6% dels casos l’eina va recomanar acudir al CUAP, enfront del 54,6%, a qui va suggerir romandre a l’hospital. Dels pacients que van rebre la recomanació d’acudir al CUAP, el 91% van marxar de l’hospital. Mentre que el 73% d'aquests pacients van arribar al CUAP, un 17% va decidir marxar al seu domicili sense rebre cap tipus d’atenció. Així, el 95% dels pacients que van ser atesos al CUAP després de la derivació des de l’hospital van rebre l’alta en finalitzar la consulta i el 85% no van reconsultar durant els 15 dies següents.
D’altra banda, al 78,3% dels pacients a qui l’eina va recomanar restar al centre hospitalari després de ser avaluats van decidir marxar igualment davant la poca gravetat dels seus símptomes, ja fos al CUAP (59%) o directament al seu domicili (19,3%). Cap dels pacients que es va quedar a l’HUAV després de la recomanació va requerir hospitalització.
Optimització de recursos
Publicar l’eina al web permetrà que els pacients expliquin des de casa i d'una manera senzilla i intuïtiva els seus símptomes en menys de tres minuts. Una vegada completada l'avaluació, rebran la recomanació i un document amb un codi QR amb tota la informació necessària que hauran de mostrar en arribar al servei d’urgències o al CUAP per agilitzar la seva atenció.