Frederic Porta: "Les Corts és l'últim aixopluc de la identitat d'un país que va perdre la guerra"
El periodista especialista en història del Barça repassa les llars del club blaugrana en els seus 125 anys, en especial el camp de Les Corts, l'estadi on l'afició del Barça va créixer exponencialment
Frederic Porta: "Les Corts és l'últim aixopluc de la identitat d'un país que va perdre la guerra"
15:37
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732543129730/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
El Barça celebrarà, aquest divendres, 125 anys de vida. Ho farà en un acte solemne al Liceu de Barcelona, però també compartirà l'efemèride amb els seus socis i aficionats l'endemà dissabte, a l'Estadi Olímpic Lluís Companys, aprofitant el partit de Lliga davant Las Palmas.
Montjuïc s'ha convertit darrerament en una de les cases de la història del Barça. El primer equip masculí hi juga regularment des que l'estiu del 2023 van arrencar les obres del Camp Nou, una construcció que ha de concloure abans que comenci la temporada 2026-27. Montjuïc i el Camp Nou son les darreres llars del club barcelonista, però en aquests 125 anys d'història, el Barça ha viscut en un gran ventall de recintes, alguns d'ells importants per protegir la seva existència.
Sobretot, el camp de Les Corts, el primer gran estadi culer on hi van cabre fins a 50.000 espectadors abans de la Guerra Civil. "En els anys 20 i 30, el Barça posava 50.000 espectadors a Les Corts. Ara ho veus en perspectiva i en el seu context social i polític i és formidable. En 35 anys a Les Corts, el Barça travessa una República que dura cinc anys, dues dictadures, una Guerra Civil i una repressió brutal, fins convertir el camp en l'últim aixopluc de la identitat d'un país que va perdre la guerra", explica el periodista Frederic Porta, especialista en història del club blaugrana i autor del llibre 'Les cases del Barça' (Barça Books).
Aquell estadi, segons comenta Porta al Què t'hi Jugues, "suposa la consagració d'un gran temple per a un equip, el de l'Edat d'Or, que feia furor. Portava milers de persones de les classes treballadores al futbol. La gent s'abocava a anar al Barça. Allà hi va haver un augment exponencial d'aficionats del Barça". Anys després, el 1957, el club va traslladar-se al Camp Nou després que vuit anys abans l'entitat culer comprés els terrenys, "que es van anomenar 'els camps de tota una vida', perquè estan situats entre la Maternitat i el Cementiri".
Però, quin fou el primer camp del Barça? On jugava els partits l'equip que van fundar Gamper i els seus onze amics? "Els primers deu anys son de nomadisme. Havien d'anar a jugar on podien. Fins que, al final, Gamper, després de la refundació de desembre del 1908, decideix muntar la pirmera seu estable al carrer Indústria, actual carrer París", explica Frederic Porta.
Adrià Soldevila
Redactor de Deportes de SER Catalunya. Cubriendo la información del FC Barcelona desde 2014. Es autor...