Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

El BalcóEl Balcó
Sociedad

Article 47: Ens dirigim a una vaga de lloguers?

L'investigador d'habitatge, Jaime Palomera, ha apuntat quines són les condicions que s'han de donar, i es donen, perquè passi i la Sara, que fa vaga de lloguers a Madrid, ha reivindicat la importància de lluitar per l'habitatge

Article 47: Ens dirigim a una vaga de lloguers?

Article 47: Ens dirigim a una vaga de lloguers?

26:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1732215867734/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Aquest cap de setmana tindrà lloc a Barcelona una manifestació que es presenta sense precedents. La protesta, organitzada pel Sindicat de Llogateres, pretén rebaixar a la meitat el preu dels lloguers i amenaça amb una vaga de lloguers. Ara mateix, el preu mitjà del lloguer a Barcelona està en 1130 euros, els mateixos que el salari mínim. La convocatòria és dissabte, a les cinc de la tarda a la plaça Universitat.

L'objectiu és ser un punt d'inflexió com va ser-ho la de Madrid a l'octubre, que va anar acompanyada també d'una vaga de lloguers de desenes de veïns d'uns blocs d'un mateix propietari, el fons d'inversions, Nestar-Azora, amb 42 blocs en propietat en total. La Sara, de 36 anys, és una d'aquestes veïnes. Avui a El Balcó ha explicat la seva situació amb en Jaime Palomera, cofundador de Reviu, que ha detallat què suposa una vaga de lloguers.

100 euros menys

La Sara té 36 anys i viu en un pis a Madrid amb el seu home, que té una discapacitat, i els seus dos fills. Pagaven 900 euros al mes, i a l'agost van decidir començar una vaga de lloguers, coincidint amb una demanda col·lectiva amb la resta de veïns al seu propietari. Van acordar deixar de pagar aquelles despeses que consideraven "abusives", com l'IBI o la comunitat, i ara paguen 782 euros al mes. També han deixat de pagar, des de fa un any, l'assegurança d'impagament.

Aquests diners no estan perduts, sinó consignats, guardats, en un compte "per si passa alguna cosa" diu la Sara, qui també està amenaçada amb una ordre de desnonament. Per problemes personals i econòmics té dues mensualitats sense pagar, que encara no ha pogut abonar. "Hi ha molts veïns que tenen por, però és l'obligació dels llogaters de fons voltor prendre aquestes mesures; ells juguen amb els meus diners, doncs jo jugo amb el seu".

En Jaime Palomera ha destacat que hi ha diferents tipus de vagues de lloguers, les quals depenen del "col·lectiu i la seva força". Algunes deixen de pagar tot el lloguer i altres, com el cas de la Sara, només la part proporcional. L'important, però és "deixar de pagar de manera col·lectiva". A banda, hi ha països com els Estats Units, Països Baixos o Anglaterra on tenen legalitzada aquest tipus de vaga si el propietari no compleix amb els seus deures.

La vaga, a Catalunya?

La pregunta és si això que està passant en aquest bloc de Madrid pot arribar a passar a Catalunya i la resposta de Palomera és que "ja ha passat els darrers anys". Va passar durant la pandèmia i alguns veïns s'han organitzat i han decidit aplicar la "desobediència civil" negant-se a pagar una pujada de lloguer que consideren il·legítima.

Les circumstàncies actuals són proclius a una nova vaga. La primera és "un greuge", el sentiment d'haver arribat al límit en una situació d'injustícia. La segona "tenir veïns en la mateixa situació" i la tercera, "l'existència d'una organització de referència", en aquest cas, el Sindicat de Llogateres. Segons Palomera, totes tres s'estan donant ara mateix, per tant, és possible que hi hagi una vaga de lloguers.

Quines són les conseqüències? Sempre hi ha la possibilitat que la propietat intenti fer fora les persones que hi viuen, però "si no estàs sol, estàs amb veïns organitzats, no tindrà la capacitat de fer fora a tothom".

Els propietaris

Des de l'Associació de propietaris de Catalunya han denunciat que se'ls està "criminalitzant" en comparar-los amb els grans especuladors. El president, Sergi Llagostera, també va considerar que és l'administració i no els propietaris qui ha de posar solució al problema de l'habitatge i va proposar i va proposar algunes de les mesures que creuen que s'haurien d'aplicar per fer abaixar els lloguers, com les mesures fiscals. Tot i que Palomera ja ha alertat que el sector immobiliari és el que té "més ajudes fiscals".

Ara bé, Palomera també ha admès que no és el mateix un gran que un petit propietari i que no tots els propietaris són iguals: "Hi ha tant petits com grans propietaris que compleixen amb les seves obligacions i tenen una bona relació amb el llogater", ha apuntat Palomera. L'investigador d'habitatge també ha destacat que en el cas dels petits propietaris, l'organització veïnal és més difícil, però que la majoria de conflictes acaben amb un acord amb la mediació del Sindicat de Llogateres.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00