Directo

ENTREVISTA RODRI Sigue en directo la entrevista en 'El Larguero' a Rodri, el ganador del Balón de Oro

El BalcóEl Balcó
Sociedad

La vida d'un conductor d'autocar de 61 anys: Desenes de vides darrere d'una esquena castigada

Els xòfers reclamen una jubilació anticipada a 60 anys per garantir la seguretat dels passatgers: "S'han de posar tots els sentits per portar un autocar"

La vida d'un conductor d'autocar de 61 anys: Desenes de vides darrere d'una esquena castigada

La vida d'un conductor d'autocar de 61 anys: Desenes de vides darrere d'una esquena castigada

14:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1730141380324/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La vaga de conductors d'autocar i autobús ha deixat un dia complicat amb cues i llargs temps d'espera per moure's per Catalunya. Segons els sindicats, la vaga de conductors ha tingut un seguiment del 80% arreu del país. Una vaga per reclamar, entre altres coses, una jubilació anticipada dels conductors, a 60 anys, per garantir diuen, la seguretat tant dels xòfers com també dels passatgers.

El cansament acumulat

El Lino és conductor d'autocar des de fa 27 anys. Ara en té 61 i, segons les reclamacions dels conductors, hauria d'estar jubilat ara fa un any. Com tots els seus companys, es fan visites mèdiques cada any, i des que va començar ha notat com ha perdut vista, oïda i, sobretot, ha empitjorat pel que fa a les articulacions i l'esquena, amb ciàtica: "Cada dos per tres em fa mal l'esquena i les espatlles". També s'ha hagut d'operar dels tendons del braç i això, inevitablement, comporta que s'hagi de prendre medicaments.

És per això que els conductors d'autobús demanen una jubilació anticipada, als 60 anys. Actualment, la jubilació és entre els 66 i 67 anys, depenent si s'és dona o home. El més aviat que es poden jubilar és als 63, tenint 35 anys de cotització, i perdent part de la pensió. Reivindiquen poder retirar-se abans perquè de la seva conducció depèn la vida de desenes de persones i això genera molta pressió: "S'han de posar tots els sentits per portar un autocar o un autobús".

Una segona casa

La feina del Lino ha estat durant molts anys marxar dies, setmanes o fins i tot mesos de casa, incompatible amb una bona conciliació familiar. "Avui en dia tenim gent amb contracte de dilluns a diumenge, no tenim calendari laboral ni horari", ha detallat en Lino, "ens passen feina d'avui per demà". Tot plegat, dins de la legalitat.

El Lino ha admès que no coneix "cap company que pugui tenir una vida privada normal", ja que fer plans amb la família és "gairebé impossible". En el seu cas, per exemple, es va perdre tota la infantesa del seu fill, estava al volant. Havia de marxar mesos a altres països per fer rutes de turistes: "T'hi has de quedar fins que s'acaba la feina". Aquesta situació fa que hi hagi un altre problema, el del relleu generacional.

El Balcó

'El Balcó' és el programa que s'emet cada tarda de 19.00 a 21.00 a SER Catalunya, presentat per l'Anna Puigboltas. Cada dia s'expliquen temes d'actualitat en profunditat o històries curioses que criden l'atenció. També hi ha espai pel debat i la conversa en profunditat, per les entrevistes a personatges rellevants i per les anàlisis concises. A més a més, cada tarda, sona la música que tria Joan Bofill i que s'ha d'escoltar aquell dia per un motiu concret.

Hi participen col·laboradors com Llucia Ramis, Clara Blanchar, Nemrod Carrasco, Lluís Nacenta o Joan Burdeus que conversen cada dilluns sobre temes de tota mena. Els dilluns també hi ha espai per 'Nàufrags digitals', amb Iago Moreno, o els llibres de la Susanna.

Els dimarts analitzem les pantalles, amb la periodista Mònica Planas, o el de la ciberseguretat, amb Selva Orejón. També escolem tranquil·lament la veu de Josep Ramoneda, que cada setmana entrevista alguna personalitat destacada. I 'Els Otero' amb Miqui i Malcolm Otero, recordant i reflexionant. Dimecres és el dia d'Antoni Bassas, que s'asseu a l'estudi de SER Catalunya amb un tema per posar sobre la taula. Però també hi ha espai per l'egiptòloga Irene Cordón, que ens porta dos mil anys enrere per veure que, el que fem ara, els antics ja ho feien o 'Art i Sexe', amb Raquel Tulleuda, on a partir d'un quadre parlem de sexologia.

Dijous treuen el cap pel Balcó les Parelles de Fet, dues persones que es troben inesperadament i que plantegen un tema que les preocupa. La parella varia cada setmana a partir d'una alineació molt potent: Olga Viza, Judit Mascó, Sílvia Soler, David Selvas, Ada Parellada, Anna Manso, Manel Lucas, Manuel Fuentes, Victòria Pagès, Elisenda Roca, David Fernández, David Carabén, Nausicaa Bonnín, Santi Balmes i Judith Colell. També hi ha temps per l'oasi polític del programa en què Joan Serra i Miquel Noguer analitzen les qüestions importants de la setmana.

Divendres hi ha 'Ciència i Connexions', amb Jordi Mir i Salvador Macip, que es troben, un per comentar un tema i relacionar-lo amb el pensament o la filosofia, i l'altre per repassar les novetats científiques. Acabem la setmana amb els 'Plans de finde', una secció desacomplexada on en Joan Bofill, la Laura Estrada i en Jordi Manau recomanen què fer aquest cap de setmana.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00