Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Joel Joan: "Per mi la felicitat és no patir"

L'actor ha repassat els moments que més l'han marcat en la vida al 'Llapis de Memòria' i ha parlat sobre com gestionar l'èxit

Joel Joan: "Per mi la felicitat és no patir"

Joel Joan: "Per mi la felicitat és no patir"

53:54

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1727858312577/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Hem encetat el 'Llapis de Memòria' de l'actor Joel Joan amb 'Don't stop me now' de Queen, una cançó que ha marcat la seva adolescència i vida en general "Freddie és dels artistes més talentosos que han existit mai, és una cançó terapèutica". L'Òscar, que dirigeix el programa, li ha preguntat quines imatges li venen al cap quan escolta aquesta cançó... i l'actor ha contestat "l'Iceta desfermat ballant".

Actualment, en Joel Joan està actuant al Teatre Condal a l'obra 'Escape Room2'. Sona 'Dancing in the dark' de Bruce Springsteen, una de les cançons que l'artista va incloure al seu exitós 'Born in the USA' publicat l'any 1984, el disc més venut de la seva carrera.

Una altra cançó que ha marcat la vida de Joel Joan és 'Un gripau blau' de Xesco Boix. "El Xesco quan era petit era un crack de la música i de la canalla, i jo l’havia escoltat en directe a la plaça del meu poble, a Santa Coloma de Queralt i aquesta cançó és de les que cantàvem i li vull fer un homenatge perquè em va marcar molt", explica l'actor. Xesco Boix va patir diverses depressions al llarg de la seva vida i que el van portar a treure's la vida el juliol del 1984.

Joel Joan va començar la seva carrera professional des de ben jovenet. Va treballar en produccions dirigides per Calixto Bieito (Somni d'una nit d'estiu), Sergi Belbel (La filla del mar, L'avar) i Rosa Maria Sardà (Fugaç), escrita per Josep Maria Benet i Jornet. L'actor ha explicat que va tenir èxit molt jove: "Em vaig convertir en una estrella de manera molt ràpida, i això m’ha comportat que fa 17 anys que vaig al psiquiatre amb tota la tranquil·litat del món. Perquè l’èxit sempre és de mal pair".

'Purple rain' de Prince és un altre dels temes escollits "els vaig descobrir cap als 12, 13 o 15 anys, en una botiga d’Anglaterra, on estava estudiant anglès, i vaig flipar en colors. Em vaig comprar el cassette, no vaig entendre res, però cada cançó em va semblar genial", diu l'actor. Una altra cançó que ha sonat ha estat 'Como un burro amarrado a la puerta del baile' de El último de la fila, un grup que el va marcar als 14 anys a les Festes de la Mercè, amb unes lletres trencadores i que inspiraven.

Lluís Llach també ha sonat al llapis de Joel Joan, amb la cançó 'Amor particular': "Em sembla que es meravellosa perquè parla d’una història d’amor molt bonica que uns anys després el Lluís em va explicar que era una història d’ell amb el públic", diu. Aquesta cançó la va fer sonar al final de la segona temporada de la sèrie de TV3 'Porca Misèria'.

Joel Joan va ser el creador i fundador de l'Acadèmia del Cinema Català i els Premis Gaudí. Va presidir la primera institució des de la seva fundació l'any 2008 fins a l'abril del 2013.

Sona 'Jennifer' de Els Catarres, una cançó que van publicar l'any 2011 i que agrada al Joel Joan perquè trenca tabús "van ser molt valents de tractar amb humor com és el nostre país i perquè hi surto jo em va fer molta il·lusió".

El programa acaba amb 'Escuela de calor' de Radio Futura, un tema que per l'actor és dels millors que s'han publicat a Espanya en molts anys.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00