El BalcóEl Balcó
Sociedad

Gàdor Muntaner: "Als 15 anys vaig tenir malsons abans de posar-me a l'aigua amb taurons i quina sorpresa"

La científica marina i defensora dels taurons és la protagonista del nou Sense Ficció d'Oriol Gispert, 'Gàdor i els taurons'

Gàdor Muntaner: "Als 15 anys vaig tenir malsons abans de posar-me a l'aigua amb taurons i quina sorpresa"

Gàdor Muntaner: "Als 15 anys vaig tenir malsons abans de posar-me a l'aigua amb taurons i quina sorpresa"

21:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1726595576050/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A la Gàdor Muntaner li fa més respecte tenir un micro davant que un tauró a dos pams. Amb més de 120.000 seguidors a Instagram, la científica marina s'ha convertit en una de les estudioses més conegudes dels taurons, que els protegeix i els dona a conèixer. I ara també és la protagonista del Sense Ficció que s'estrena aquesta nit a TV3 i que ha dirigit Oriol Gispert, 'Gàdor i els taurons'. Una història d'una passió, d'una inquietud i sobretot d'un compromís amb un dels depredadors més imponents de la natura. Avui, protagonista i director són a El Balcó.

Una passió de joventut

La passió de la Gàdor Muntaner pels taurons va començar amb 15 anys, en un viatge boig a les Maldives amb la seva mare. Al lloc on estaven no hi havia piscina, no calia, era "una illa envoltada d'un mar preciós amb coralls i peixos de colors", però també amb taurons. És per aquests animals que la mare de la Gàdor li va dir que no s'havia de posar a l'aigua i li va fer anar al centre d'activitats del ressort perquè la portessin "lluny dels taurons". La jove Gàdor, però, va negociar, vanyar-se en aquell mar era la seva "obsessió".

Ara bé, també va tenir por: "Vaig tenir malsons uns quants dies". La Gàdor tenia sentiments contradictoris. "Per una banda volia conèixer aquest animal, però per l'altra pensava que m'estava posant en risc", ha recordat. L'experiència va marcar-li un punt d'inflexió. Als 18 anys es va posar a estudiar farmàcia, però després de tres anys va "deixar d'escoltar la pressió del seu entorn" i va escoltar el seu cor.

Conèixer-los i protegir-los

Així, es va convertir en científica marina i una defensora dels taurons, primer, estudiant-los "en viu". No se sentia còmoda estudiant taurons morts, pescats directa o indirectament, així que va contactar amb uns dels pocs científics que estudiaven els depredadors en viu. Aconsegueixen estudiar els animals des de l'aigua o en barques, "clavant-los una punta especial molt petita" per obtenir els seus teixits i estudiar-los.

Amb aquesta tècnica va descobrir "fins a quin punt l'impacte humà pot arribar". La biòloga marina va veure com en una illa pràcticament inhabitada, els taurons blancs que l'envoltaven estaven contaminats per pesticides dels anys 60. Un motiu més per defensar aquests animals, en perill, i que són imprescindibles "per la salut de l'ecosistema marí".

Per fer-ho, una de les campanyes que ha impulsat la Gàdor és reconvertir els pescadors en guies de taurons, i ho ha aconseguit a llocs com Cabo Pulmo: "Saben que si no esgoten el recurs podran tenir feina en el futur sempre", ha celebrat.

Una història per enamorar-se dels taurons

La intenció del documental 'Gàdor i els taurons', ha explicat la protagonista, és que qui el vegi pugui "enamorar-se d'aquests ànimals màgics" que estan "lluny de la imatge que tenim al cap". Per fer-ho, però, no n'hi ha prou amb veure el Sense Ficció de l'Oriol Gispert, perquè cal "posar-se a l'aigua amb ells i gaudir de la pau que poden arribar a transmetre", però pot ser un inici.

De fet, Gispert s'ha submergit amb els taurons en aquest rodatge: "La veia tan convençuda que vaig decidir provar-ho", i ha pogut conèixer i reconèixer els diferents tipus de taurons. Un d'ells, el tauró lleopard, que la Gàdor no havia vist mai: "El tenia encallat, va ser durant el rodatge que el vaig veure per primera vegada".

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00