S'acaben els macroconcerts al Bernabéu: "No se puede hacer una actividad sin licencia"
Se suspenen els concerts previstos pels propers mesos per dos problemes greus: el soroll provocat per la música i la impossibilitat d'organitzar concerts sense la llicència corresponent. En parlem amb diversos afectats
00:00
Compartir
El código iframe se ha copiado en el portapapeles
<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1726489549979/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Barcelona
El Real Madrid s'ha quedat sense un dels seus projectes més importants. Un dels negocis per fer caixa que li havia de garantir uns ingressos milionaris per als propers anys. El Santiago Bernabéu s'ha quedat sense concerts. Ja n'ha fet gairebé 20, entre Taylor Swift, Alejandro Sanz o Hombres G o Taburete. Però ja no en farà més, de moment, després que els veïns hagin pressionat les administracions i el mateix Real Madrid denunciant, per activa i per passiva, els incompliments de la llei que s'estaven produint.
El Real Madrid no té llicència per celebrar concerts. És un estadi de futbol amb un us esportiu, i prou. A més, el principal problema per als veïns és el soroll, que s'ha convertit en una tortura. Ara, després de prop de 20 concerts, Florentino Pérez ha decidit frenar, un fet que ha deixat molt tocades artistes com la catalana Aitana o l'andalusa Lola Índigo.
"Parece que ha imperado la razón empujada porque existe una querella criminal. Nos hemos visto abocados a presentarla, porque aquí hay un delito penal que está sancionado de 3 y medio a 5 años de cárcel. Además, los dos últimos conciertos se hicieron después de estar imputados, esto es grave", ha explicat Enrique Martínez de Azagra, president de l'associació Perjudicados por el Bernabéu, al 'Què t'hi Jugues' de SER Catalunya. "Nosotros hemos hecho 175 mediciones de ruido por empresas especializadas y en todas ellas es sobrepasa de muchísimo la normativa. Entran en la calificación de muy graves, se ha multiplicado por 1.000 el ruido legal", ha dit.
El veí de l'estadi assenyala directament, l'alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, com a culpable principal: "El alcalde es el máximo responsable, tendría que haber parado esto desde el primer momento. Desde el minuto uno le tendría que haber dicho al Real Madrid que no podía hacer conciertos por dos razones: la más importante, porque no tiene licencia y, segundo, porque incumple la normativa de ruidos en tal magnitud que representa un presunto delito medioambiental agravado por afectar a la salud de las personas. El alcalde les ha hecho de palmeros".
Nicolás, també veí del Bernabéu i usuari del perfil @RuidoBernabeu a les xarxes socials, no s'acaba de refiar d'aquesta victòria momentània: "La retirada táctica del enemigo siempre es una buena noticia, pero no nos fiamos en absoluto de lo que vaya a suceder en los próximos meses". L'afectat pel soroll de l'estadi és contundent amb les responsabilitats que han d'assumir club i institucions: "Tanto el Real Madrid como las administraciones sabían, desde el primer momento, que el estadio no tiene licencia para tener una programación constante de conciertos, solamente alguno de manera excepcional. Desde el 26 de abril, que fue el primer concierto, hasta lo que tenían previsto hasta final de año, eran 22 conciertos. En ese mismo tiempo, los partidos de fútbol son 24. No es algo excepcional".
Al 'Què t'hi Jugues' també hem parlat amb Rubén Sánchez, secretari general FACUA (consumidors en acció), que reconeix que aquesta suspensió és "el caso más grave que recuerdo. Además, porque no se suspenden por un motivo repentino, sino sencillamente porque hay una problemática en tema de ruidos. Tendría que haber uno o varios expedientes sancionadores al club de Florentino Pérez. Llamamos al alcalde Almeida para que lo aclare y nos diga la cuantía de la sanción".
A més, Sánchez explica que qualsevol afectat per la suspensió d'aquests concerts ha de recuperar tots els diners invertits. Fins i tot, els vols i l'hotel en cas d'assistir-hi des de fora de Madrid. "Muchísima gente viene de fuera de España, gente que ha contratado vuelos y alojamiento. Ese dinero tiene que reclamarse a la promotora del concierto en concepto de indemnización por daños y perjuicios. Todo el que reclame la devolución tiene que recuperar hasta el último céntimo, no vale que se les diga que los gastos de gestión no se van a abonar", ha comentat.