Selecciona tu emisora

Ir a la emisora
PerfilDesconecta
Buscar noticias o podcast

Raimat comença la verema i prova un sistema que aprofita més l'aigua de reg

Preveu una collita de 6,5 milions de quilos, un 10% menys del que seria un any normal arran de les gelades de la primavera

Un dels treballadors contractats per Raimat aquesta temporada tallant branques de raïm de la varietat Chardonnay.

Un dels treballadors contractats per Raimat aquesta temporada tallant branques de raïm de la varietat Chardonnay.

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

JOAN ESTEVE (Raimat): "Amb el reg soterrat, poses aigua a la zona radicular de les plantes i hi ha menys evaporació directa del sol. Podem estalviar un 30%" de l'aigua de reg.

00:00:0001:09
Descargar

Raimat

El celler de Raimat ha començat la verema aquest dilluns d'agost, una mica més tard que els últims anys en què les calorades de juliol obligaven a avançar també la collita. Aquest estiu, que va començar relativament fresc pels estàndards de Ponent, ha ajudat a perllongar els processos de maduració dels ceps i això ha permès que el celler hagi pogut començar a veremar com és habitual, a principis d'agost. Però la previsió de collita -uns sis milions i mig de quilos de raïm- no serà la que voldrien, ja que se situarà un 10% per sota (10-15%) del que seria un any normal, arran de dues gelades que hi va haver a la primavera i que van afectar les plantes.

Chardonnay

Com ja ve sent habitual, la primera de les varietats en collir-se a Raimat és el Chardonnay per a cava, que es cull quan encara no és madur per donar-li el punt d'acidesa que necessita el cupatge. I avui, en veure els gotims, els responsables de Raimat ja han vist que hauran d'anar ràpid en collir aquesta varietat perquè si bé encara és ben verda, el gust comença a endolcir-se, pel que la maduració és propera. Ambtot, l'inici fresc de l'estiu i la calorada de la setmana passada són dos factors climatològics que fan preveure una bona qualitat del raïm que es culli enguany.

Novetats en el reg

Segons ha explicat el director de Raimat, Joan Esteve, després de més de 20 anys fent recerca per tal de trobar el millor sistema per estalviar aigua sense haver de fer patir la planta ni afectar la collita, enguany serà el primer en què es provarà un sistema de reg soterrat "una tècnica que et permet posar l'aigua a la zona radicular de les plantes i hi ha menys evaporació directa del sol perquè la humitat que et dóna aquest sistema de reg no és a la superfície i, per tant, hi ha menys evaporació i això pot significar un estalvi de fins a un 30%". Aquest sistema l'han provat en 20 hectàrees de la varietat Albariño.

Estalviar aigua malgrat la sequera

Tot i això, Esteve ha afegit que porten temps fent altres tècniques per estalviar aigua, com ara la viticultura de precisió -que aporta només l'aigua "estrictament necessària" a la planta, segons ha dit-. Gràcies a aquest sistema i al reg soterrat, "en els últims 10 anys, malgrat la situació de sequera hem aconseguit estalviar un 15% el consum d'aigua a les nostres vinyes".

 

Directo

  • Cadena SER

  •  
Últimos programas

Estas escuchando

Hora 14
Crónica 24/7

1x24: Ser o no Ser

23/08/2024 - 01:38:13

Ir al podcast

Noticias en 3′

  •  
Noticias en 3′
Últimos programas

Otros episodios

Cualquier tiempo pasado fue anterior

Tu audio se ha acabado.
Te redirigiremos al directo.

5 "

Compartir