Sociedad

El Govern autoritza la construcció del parc eòlic Galatea a la Jonquera que inclou nou molins de vent

La Iaeden-Salvem l'Empordà carrega contra Acció Climàtica per haver arribat a l'acord amb Endesa a l'estiu

Fotomuntatge del Parc Eòlic Galatea

Fotomuntatge del Parc Eòlic Galatea / CEDIDA PER ENDESA

Girona

El Departament d'Acció Climàtica ha autoritzat la construcció del parc eòlic Galatea a la Jonquera (Alt Empordà) i que inclou la instal·lació de nou molins de 200 metres d'alçada cadascun. Des de l'entitat ecologista Iaeden-Salvem l'Empordà carreguen contra el Govern per "haver-se posat d'acord amb Endesa" durant els mesos d'estiu per tirar endavant el parc eòlic. L'entitat ja havia advertit que, si no es donava autorització per construir el parc abans del 25 de juliol, es perdrien els drets de connexió. Per això, la Iaeden critica que hagi estat un govern en funcions qui ho hagi desencallat. Amb tot, des de l'entitat asseguren que seguiran "dempeus i en defensa del territori".

Es tracta d'una instal·lació de 48,94 Mw, en zona no urbanitzables del terme de la Jonquera. Des de l'entitat consideren que es tracta d'un espai "vulnerable" i que també compta amb l'oposició frontal de l'Ajuntament de la Jonquera. De fet, en repetides ocasions s'han fet manifestacions i accions de protesta en contra d'aquesta instal·lació.

Amb el vistiplau del Govern, ara Endesa podrà crear una infraestructura d'evacuació amb línies soterrades a 33 kV i una línia aèria i soterrada d'alta tensió de 132 kV. Aquesta obra afecta també, a banda de la Jonquera, les poblacions veïnes de Cantallops, Agullana, Capmany, Biure, Pont de Molins, Llers, Figueres i Vilafant.

El TSJC admet el recurs

El passat mes de maig es va fer públic que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) havia admès a tràmit el Recurs Contenciós Administratiu de la Iaeden impugnant l'autorització del Polígon Eòlic Galatea. L'entitat ecologista havia presentat primer un recurs d'alçada, que va ser desestimat, en què ja alertava dels "alts valors naturals i culturals" de l'Albera, que considera que es posen en perill amb la infraestructura.

Aquesta admissió a tràmit arribava un mes després què s'avalessin els arguments de la Iaeden contra el parc eòlic Cronos, previst a Capmany (Alt Empordà), també pel seu impacte a l'Albera. La plataforma es reafirma en la idea que cal "declarar la zona parc natural per protegir-la".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00