El BalcóEl Balcó
Sociedad

Viure amb més de deu pastilles diàries: "És un problema que ve del mateix sistema sanitari"

El Departament de Salut ha engegat una campanya per reduir el consum inadequat de medicaments, o bé que no necessiten o bé que no són pel que es pensen

Viure amb més de deu pastilles diàries: "És un problema que ve del mateix sistema sanitari"

Viure amb més de deu pastilles diàries: "És un problema que ve del mateix sistema sanitari"

20:44

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1720028769874/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

315.000 persones són les que, a Catalunya, s'han de prendre deu medicaments o més de manera habitual. Són persones polimedicades. Una d'aquestes persones polimedicades és la Montse, de 83 anys que pren, com a mínim, nou pastilles diàries: quatre al matí, quatre a la nit i una al migdia, tot i que alguns dies se'n pren una o dues més. Són pels seus problemes d'esquena i digestius: "No és frivolitat, les necessito". Ella és una de les 315.000 persones polimedicades que hi ha a Catalunya, tot i que no totes elles prenen només els medicaments que necessiten, sinó molts altres que només els provoquen risc i cap benefici.

Aquestes més de 315.000 persones polimedicades representen 10% del total a qui s'ha prescrit un medicament de manera crònica, per tota la vida. És per això que el departament de Salut ha engegat una campanya titulada 'Pastilles, només les necessàries' perquè els metges s'estan trobant amb molts pacients que es prenen medicaments, moltes vegades, inadequats: o que no necessiten o que no són pel que es pensen. Un exemple, pastilles com l'omeprazole, conegut com un protector gàstric que molta gent es pren sense tenir res, per prevenir, sense saber que pot tenir efectes secundaris si se n'abusa.

Un problema del sistema

El doctor Pascual Solanas, metge de família d'atenció primària al CAP de Montilivi de Girona, ha diferenciat entre la polimedicació receptada i la inadequada, que seria aquella automedicació "sense control" com quan "algú té mal de coll i pren antibiòtic que li serà inútil". Ara bé, el doctor també ha destacat la necessitat d'autogestionar-se certs problemes de salut a partir de medicaments recomanats i explicats prèviament per un metge: "Em dona certa autonomia si em passa alguna cosa en un moment en què no puc consultar o ho necessito".

"El problema principal de la polimedicació no l'hem d'atribuir al pacient, és un problema que ve del mateix sistema sanitari", ha admès el doctor, qui ha detallat que a vegades es recepten medicaments que no són per sempre, però que no tenen tampoc un control: "Si no hi ha vigilància, el pacient continua prenent-ho en un moment que no és necessari". És per això que ha considerat la campanya del Departament de Salut "molt pertinent", sobretot en una societat cada vegada "més envellida i amb gent amb múltiples patologies". En aquest sentit, ha destacat la feina dels metges de família que han de "veure la persona en la seva globalitat" i revisar tota la medicació que els especialistes li han receptat perquè no interactuïn de manera negativa.

Comunicació amb els farmacèutics

L'Antoni Torres, president de la Federació d'Associacions de Farmàcies de Catalunya, també ha celebrat la campanya de la Generalitat. Els farmacèutics creuen necessari posar tots aquells mitjans que puguin implantar un "ús racional dels medicaments", que són una "eina sanitària que permet millorar la qualitat de vida de les persones" i "no pas un bé de consum".

El problema, pel sector farmacèutic, és que "és molt difícil contactar amb el metge" per fer un seguiment dels medicaments que es pren una persona. Una comunicació fàcil en entorns petits, però molt més difícil a les grans ciutats, on els metges saben quins medicaments ha recollit el pacient, però els farmacèutics no poden informar de si hi ha algun problema amb facilitat.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00