El BalcóEl Balcó
Sociedad

El clítoris, l'etern desconegut: "Sabem més de galàxies que del que tenim entre les cames"

Les sexòlogues, Raquel Tulleuda i Mònica Branni, editora de 'Clítoris', conversen sobre aquest òrgan descobert fa menys de 30 anys

El clítoris, l'etern desconegut: "Sabem més de galàxies que del que tenim entre les cames"

El clítoris, l'etern desconegut: "Sabem més de galàxies que del que tenim entre les cames"

25:11

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1720017147454/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Al quadre 'Lliçó d'anatomia del doctor Tub', s'hi pot veure vuit homes estudiant l'avantbraç d'un cos. És l'anatomia, la mateixa disciplina que fins al 1998 no va saber què era el clítoris i per què servia. I no va ser fins 2010 que es va tenir la primera representació 3D d'aquest òrgan. "Sense conèixer què és, com és i com funciona, difícilment podrem conèixer quines implicacions té en la nostra sexualitat", ha apuntat la sexòloga i ginecòloga de 'El Balcó', Raquel Tulleuda, que avui a 'Art i Sexe' conversa amb la Mònica Branni, sexòloga de Platanomelón que ha editat Clitoris, secretos más allá de la anatomia.

Margareta Svensson

Les dues sexòlogues han lamentat el desconeixement d'aquest òrgan que, encara avui, qui el té no sap la seva forma, dimensió i característiques: "Sabem més de constel·lacions i galàxies que del que tenim entre les cames", ha lamentat Branni.

I és que, per una banda, "la investigació encara necessita molt de temps per conèixer-lo millor", però també cal educació sexual i divulgació perquè hi hagi autoexploració i coneixement. De fet, Tulleuda ha destacat que, si es demana que es dibuixin uns genitals masculins, la gent ho fa "amb un detall exquisit". En canvi, si el que es vol és un dibuix d'una vulva "pot sortir qualsevol cosa". És per això que, avui a El Balcó parlem de l'òrgan desconegut, el clítoris.

L'equivalent al penis

La majoria de persones no saben que el clítoris no ocupa només la part visible, que representa només una cinquena part d'aquest òrgan: "És com un iceberg, només veiem la punta més accessible", ha explicat Branni. La realitat és que el clítoris té dos braços laterals amb un bulb cadascun, enterrats dins la vulva. Això fa que el clítoris sigui l'òrgan homòleg al penis, no la vagina com es pensava fins ara.

"Respon exactament igual que el penis, les estructures són les mateixes embriològicament i venen del mateix lloc", ha detallat Tulleuda. Per tant, el clítoris té ereccions: "Quan ens exitem, notem pes a nivell genital, fins i tot palpitacions, ens està dient que hi ha una erecció al clítoris". Erecció, però, que no es veu, perquè està amagat. De fet, al llibre, Branni explica que, com el penis, el clítoris té ereccions nocturnes, fins a cinc.

Símbol de revolució sexual

Al llibre de Platanomelón es parla també del clítoris com a símbol de la revolució sexual, sobretot de les dones. Tot i que "no sempre ha estat així". L'editora explica que va ser l'any 2019 que van començar les converses sobre el clítoris a nivell social, en gran part pel "boom del succionador de clítoris". Va ser aleshores quan aquest òrgan va passar a tenir "protagonisme en l'àmbit mediàtic i íntim" i també es va posar el focus en la masturbació.

En aquest sentit, les dues sexòlogues veuen més que necessària l'educació sexual. Però no només a l'escola, sinó sempre: "Quan convivim amb mainada, hem de ser conscients que cada dia eduquem en sexualitat, amb comentaris i els límits que posem i no posem", ha apuntat Tulleuda. Branni ha afegit que el que està bé tenir "no la xerrada, sinó les xerrades" perquè s'ha "d'actualitzar la informació segons les necessitats" que té cada persona en cada moment.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00