El BalcóEl Balcó
Sociedad

El duel entre OT i Eufòria ha arribat a judici

L'experta en drets audiovisuals, Carla Carreras-Candi Casabó, ha destacat la importància dels pèrits de cada part que han de demostrar o tombar l'originalitat del format

El duel entre OT i Eufòria ha arribat a judici

El duel entre OT i Eufòria ha arribat a judici

18:34

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1719943198955/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Dos dels talent shows més vistos a Catalunya han estat aquest matí protagonistes d'un judici per pressumpte plagi. L'any 2023 els creadors d'Operación Triunfo van presentar una demanda contra la productora d'Eufòria, Veranda TV, i la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per plagi i aquest matí s'ha celebrat el judici.

Els creadors d'OT reclamen 50.000 euros per haver usat el format del seu programa que s'ha exportat a 70 televions diferents, pagant, però no TV3, acusen. La productora d'Eufòria i la Corporació asseguren que són programes diferents. La decisió aquest cop no és del jurat, ni del públic, sinó del jutge.

Els jutjats com a escenari

A la ciutat de la justicia, les parts havien de convèncer al jutge si els dos programes són iguals o no per saber qui creuarà la passarel·la. Per fer-ho, han anat declarant diferents experts en formats televisius, catedràtics i un seguit de pèrits contractats per cada part que han de defensar cada posició.

Des d'OT, han presentat les semblances. En els dos talent shows hi ha cantanta amateurs que interpreten versions cada setmana; un jurat que els nomina gala a gala; un guanyador que, quan acaba el concurs, treu disc i una gira per mig país. A banda, han destacat la terminologia i l'estètica.

Però també hi ha diferències, que han defensat els pèrits d'Eufòria. L'argument principal ha estat que OT és sobretot un reality, en canvi, Eufòria és només un concurs musical. Des de l'acusació, però, han argumentat que tot i que hi ha un canal 24, hores, el kid de la qüestió és també el concurs musical. El concurs català també ha apuntat que ells tenen dos presentadors, enlloc d'un, i que no hi ha la importància de les classes i els professors que tenen a OT.

L'originalitat, la clau

Carla Carreras-Candi Casabó, llicenciada en ciències de la comunicació i dret, experta en drets audiovisuals i membre del col·legi de l'Advocacia de Barcelona, ha explicat que la importància està en "l'originalitat del format". Un talent show és un talent show, aquesta seria la idea i "una idea es pot copiar". La clau és "aportar originalitat a la materialització" d'aquesta idea.

En aquest sentit, ha recordat un litigi entre dos programes, 'Parquelandia' i 'El gran juego de la oca', que va acabar en res perquè els dos estaven basats en el joc de taula de l'Oca, que són "elements comuns de domini públic".

En aquest sentit, Carreras-Candi ha avisat que en els judicis de propietat intel·lectual no hi ha uns criteris fixos i per tant "un jutge pot considerar un element diferenciador i un altre no". Hi ha molts grisos i és per això que el paper més importànt el tenen els pèrits.

Els drets d'autor i la protecció del format

Per no assumir el risc d'un possible plagi, l'advocada ha destacat dues prevencions. La primera és El Mercat Internacional de Coproducció i Continguts d'Entreteniment (MIPCOM), una fira on es van a vendre i comprar formats televisius. Una vegada s'han comprat, es pot fer "edicions diferents amb la mateixa base". Això sí, sempre citant l'autoria.

Hi ha una fira que serveix per comprar formats televisius, és el MIPCOM (El Mercadt Internacional de Coproducció i Continguts d'Entreteniment). Es fa a Cannes i es presenten els formats televisius. Hi van els productors i els compren i venen. El que s'ha de fer és pagar el format i mencionar l'autoria. OT ha anat allà a vendre el seu format i li han comprat d'altres països

Per altra banda, també existeix l'Associació de Protecció i Reconeixement de Formats (FRAPA), que permet registrar els formats televisius. Carreras-Candi ha detallat que "no és com una patent" perquè no és obligatori, però és molt important perquè aquest registre permet "demostrar que en una data eres propietari" d'aquell format. Seria una prova més d'un judici.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00