El BalcóEl Balcó
Sociedad

Tallers, testos i jocs per alertar dels riscos de l'estiu a la gent gran

Protecció Civil ha organitzat unes sessions per donar consells sobre com afrontar els riscos d'estiu com incendis, ofegaments o calor extrema, a més d'ensenyar com fer un kit de supervivència

Tallers per alertar dels riscos de la calor a la gent gran

Tallers per alertar dels riscos de la calor a la gent gran

17:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1719595721852/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Aquesta setmana ja ha arribat la calor a Catalunya. Aquest dijous hi ha hagut les temperatures més altes del que portem d'any: en molts punts del país s'han superat els 30 graus i a Ponent s'han fregat els 38. La calor i l'estiu han arribat per quedar-se i, amb ells, tots els riscos que això suposa. L'any passat, a Espanya, van morir més de 3000 persones per la calor extrema. La majoria, el 90%, de més de 74 anys, segons el ministeri de Sanitat. És per això que aquest any ja han començat les campanyes per prevenir la gent gran dels riscos de la calor. Com la que ha fet Salut, 'Sigues més llesta que la calor' o els tallers participatius que està fent Protecció Civil —juntament amb Drets Socials de la Generalitat— per la gent gran.

La Carmen té 70 anys, és de Badalona i va assistir a un d'aquests tallers. Quan comença la calor ella ho passa "molt malament" perquè és una persona "molt calorosa". Cada vegada ho passa pitjor amb la calor, li fa mandra sortir i a vegades es mareja. És pe això que sempre que pot intenta anar a la piscina o la platja o bé quedar-se a casa seva, a un lloc on li toqui l'aire. El taller on va assistir, assegura, li va anar molt bé perquè, explica, "no és el mateix sentir-ho a la tele que fer-ho presencialment", on va poder fer preguntes i aprendre tècniques que no sabia.

Incendis, banderes i kits d'emergència

Al taller fet al Casal cívic Badalona-Pomar hi havia una trentena de persones, però la majoria no sabia que anava a fer-hi. Ara bé, tothom estava disposat a aprendre del que fos: "A la vida s'ha d'aprendre encara que siguem grans", deia una d'elles. Aquests tallers que està organitzant Protecció Civil s'han muntat de tal manera que siguin participatius. Consisteixen en una sèrie de diapositives amb els diferents riscos que es poden trobar durant l'estiu, però en lloc de ser una xerrada, com un monòleg, se'ls fa preguntes que ells han de respondre.

Al Pomar la majoria les van contestar bé, tot i que en alguns moments es van equivocar, com al joc de les banderes. Consistia a veure fotografies de platges i endevinar si la bandera era verda, groga o vermella segons l'estat de l'aigua. En una de les imatges es veia un mar tranquil i tothom va dir ràpidament que era verda, però era vermella perquè no hi havia algú banyant-se.

Aquesta era una dinàmica important, ja que la gran majoria d'ofegaments són de gent gran. Però durant el taller també van parlar d'incendis, de què fer en les hores de calor intensa o com funcionen les alertes del mòbil. Per últim, van aprendre a fer-se un kit d'emergència, per si hi ha un incendi i es queden confinats a casa o fora, o qualsevol altra emergència. En el kit hi havia coses esperades com un mòbil o una farmaciola i altres que no ho haguessin imaginat, com una ràdio per estar informat.

Xesca Baró, responsable de la Unitat de Sensibilització de Protecció Civil i responsable de les campanyes de gent gran, ha remarcat la importància d'aquests tallers participatius, on s'intercanvia el coneixement tècnic amb la "saviesa i experiència" de la gent gran. Segons Baró, són sessions on "aprendre i compartir". Unes sessions dirigides a gent gran, però que haurien de ser per totes les edats. Els tallers d'aquest any són un pla pilot i tindran deu sessions, totes a l'Àrea Metropolitana de Barcelona, que acabaran a mitjans de juliol. Després, l'equip de Protecció Civil ja se centrarà en les sessions pels riscos d'hivern.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00