El BalcóEl Balcó
Sociedad

Locals de tota la vida, víctimes de la gentrificació

Tres comerços catalans amb llargues trajectòries que han hagut de tancar perquè no han pogut afrontar els costos per mantenir el seu negoci

Locals de tota la vida, víctimes de la gentrificació

Locals de tota la vida, víctimes de la gentrificació

19:28

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1718733943216/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Passejar pel poble, pel barri, és fer casa. Aquella fleca on saben com prens el cafè cada matí, la botiga de roba que ja sap què t'agradarà i què no, o el bar on vas a fer el vermut els diumenges, que hi posen oliva i taronja, i et conviden a unes olives. O la papereria, El Cuc, on cada any anaves a comprar els bolígrafs pel començament de curs; la pastisseria Kessler-Galimany, que feia els pastissos de tots els aniversaris; i la floristeria, Flor a punt, que omplia la casa de colors.

Des de la pandèmia que els negocis de tota la vida no paren de tancar. És una tendència que va començar amb el 5% dels negocis de Barcelona Comerç i que ara continua degut, en gran part, a què els propietaris no poden afrontar els costos, sobretot de lloguer, que han de pagar per mantenir el seu negoci. Avui, a El Balcó, parlem amb aquests tres negocis històrics de Gràcia, Sants i Girona.

Una jubilació i 1000 € més de lloguer

La papereria El Cuc és un local mític a Gràcia. Va obrir fa més de 35 anys i tots els veïns hi anaven diàriament. En Xavier Serena, el propietari, ara es jubila i ha estat dies buscant relleu. Tenia diferents veïns interessats en agafar El Cuc, però cap ha pogut perquè el propietari del local ha decidit pujar el lloguer, de 1200 € a 2200 €, fent que ningú ho pugui assumir.

La botiga va tancar divendres passat, 14 de juny, deixant llàgrimes dels clients.

La pastisseria de tres generacions

La pastisseria Kessler-Galimany és una llegenda al barri de Sants. Feia 74 anys, des del 1950 que havia obert en mans de Teresa Kessler i Josep Galimany qui, en jubilar-se, van passar el relleu a en Joan Galimany, ara ja jubilat. En Joan va estar tota la seva vida treballant en aquesta pastisseria que va tenir un gran èxit entre els veïns del barri. Després de passar al seu fill, van haver de tancar aquest mes d'abril perquè no podien assumir el lloguer, entre totes les altres problemàtiques de manca de personal i circumstàncies familiars.

L'últim dia no va ser de celebració, però la pastisseria es va omplir de gent demanant xuixos que encara tenen congelats. La família Kessler-Galimany, però, continua tenint la cafeteria al carrer al costat d'on era la pastisseria. Un lloc on encara van els veïns, que saluden alegrement en Joan Galimany.

Una nova víctima del barri vell

La floristeria Flor a Punt és un altre negoci que s'ha vist obligat a tancar al barri vell de Girona. La seva propietària, l'Àngels Artigas, es va veure obligada a tancar després que rebés un mail anunciant-li que havien venut el seu local i que el nou propietari es negava a negociar el lloguer amb ells. L'últim dia l'Àngels va fer una gran festa davant del local, per acomiadar-se de la feina de la seva vida. Aquest no és l'únic cas, també va haver de tancar Can Nierga, una botiga de mobles als mateixos baixos que la floristeria.

Però els veïns de Girona fa anys que veuen com negocis de tota la vida han tancat, especialment al barri vell i al mercadal, com la llibreria Geli, una llibreria centenària; Cal Rei, una altra botiga de mobles al Carrer Nou; o la Bomboneria a la plaça Independència.

Laura Polo Dalfó

Laura Polo Dalfó

Redactora, productora, reportera i el que faci falta a El Balcó de SER Catalunya. Graduada en Periodisme...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00