Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Cerca "desesperada" d'experts en ciberseguretat: en falten 12.000 a Catalunya

Un dels problemes és que els centres docents tan sols en formen un miler cada any

Trobar un expert en ciberseguretat és una odissea: en falten 12 mil a Catalunya

Trobar un expert en ciberseguretat és una odissea: en falten 12 mil a Catalunya

05:32

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1718704848792/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Mentre els atacs no paren de créixer, les empreses del sector estimen que calen 12.000 professionals d'aquest àmbit a Catalunya i més de 80.000 a tot Espanya. Aquí, els centres docents tan sols en formen un miler cada any, i això vol dir que trigaríem més d'una dècada a posar-nos al dia. Són dades que subscriuen l'Agència Catalana de Ciberseguretat i la nova Associació de Ciberseguretat de Catalunya (ASCICAT), nascuda fa poques setmanes.

Només les grans empreses, i algunes de mitjanes, més aviat poques, es poden permetre contractar-los directament. Són sobretot les mateixes empreses de ciberseguretat les que necessiten reforçar les seves plantilles. Cada cop més companyies requereixen els seus serveis. També és una recerca desesperada perquè entre ells se'ls rifen.

Pocs i ben pagats

Són els millor pagats de les professions digitals, amb més de 50.000 euros a l'any de mitjana. A més, estem parlant d'un perfil molt especialitzat. No n'hi ha prou amb ser un tècnic informàtic. Els mètodes dels hackers són molt sofisticats, canvien molt de pressa, i s'ha d'estar molt al dia, i això fa que encara sigui més difícil trobar-los.

Ara mateix, a Barcelona, més de la meitat dels experts en ciberseguretat, un 55 %, venen de fora. Es tracta de la professió digital que incorpora més treballadors estrangers. El curs que ve es posarà en marxa el primer grau universitari en ciberseguretat a Catalunya, a la Universitat de Barcelona. S'afegirà als cursos de formació professional, màsters i postgraus que ja s'ofereixen ara.

Tenen més empreses demanant alumnes de pràctiques que estudiants matriculats, segons explica el Josuè Rodríguez, el coordinador d'aquests estudis. Hi ha persones amb una FP, amb molt bons contractes. Començaran al setembre, amb quaranta places que segurament es quedaran curtes, perquè han notat, sobretot en el darrer Saló de l'Ensenyament, que cada cop hi ha més interessats.

Les empreses més petites

Vam parlar molt dels atacs a Iberdrola, el Banc Santander o la DGT, però és que els hackers no només infecten les grans corporacions. Fa uns anys era impensable que una empresa de deu, quinze, vint treballadors hagués de contractar aquests serveis. Ara això és una realitat, i anirà a l'alça, segons la patronal PIMEC. Tenen coll avall que acabarà sent una quota més.

Cada dia tenen empreses associades atacades pels pirates informàtics. El ministeri obrirà uns ajuts per a l'anomenada "ciberseguretat gestionada" i això creuen que serà un bon incentiu. Com si fos una alarma que instal·les a casa teva o en el local del teu negoci, la xarxa informàtica de la teva empresa passa a estar vigilada per una empresa especialista.

Alerta amb les pòlisses

Cada cop també es contracten més pòlisses de ciberseguretat, tot i que tenen lletra petita, avisen des de PIMEC. Les assegurances poden no pagar si el pèrit comprova que no s'estaven prenent mesures preventives addicionals.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00