Política

Pactar o no amb Collboni: l'altre dilema d'ERC

Bona part de la direcció del partit prefereix esperar i resoldre primer la batalla nacional

Oriol Junqueras valora els resultats electorals

Hi ha moviment a Esquerra Republicana, no només per les negociacions de la mesa del Parlament, i per l'adeu -encara que temporal- d'Oriol Junqueras, sinó també per formar govern a la capital catalana.

Tal com ha publicat El País i ha confirmat Ser Catalunya, la direcció de la Federació de Barcelona vol forçar un congrés extraordinari, aquesta setmana, per sotmetre les bases a una votació. L'objectiu: que la militància decideixi sobre l'entrada al govern municipal.

El moviment, orquestrat per Eva Baró i Elisenda Alamany, no ha estat ben rebut per bona part de la direcció de Calàbria que considera que és "un suïcidi" debatre sobre l'entrada al govern de Barcelona ara mateix. "Està bé que la militància de Barcelona opini. Però ara no és un bon moment", asseguren. "Si ja hem esperat un parell de mesos, no ve de dos més", apunten fonts del partit.

L'opció d'entrar al govern municipal ja estava tancat des de fa mesos, però amb la renúncia d'Oriol Junqueras, part de la direcció de la formació prefereix esperar i resoldre primer la batalla nacional.

El alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, saluda a Elisenda Alamany de ERC.

El alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, saluda a Elisenda Alamany de ERC. / Marta Perez

Qui decideix sobre la validació de l'acord?

La Federació de Barcelona té autonomia per decidir els seus pactes locals, però un acord amb el PSC a la capital catalana impactaria de ple en l'estratègia nacional -que avui ha de decidir sobre la mesa i d'aquí a uns dies sobre la investidura-. Per això el mateix congrés de Barcelona o l'executiva del partit podrien frenar la consulta.

L'adeu (temporal) d'Oriol Junqueras

El debat sobre Barcelona arriba la setmana en què Oriol Junqueras ha comunicat al partit que plega. Abandona la direcció d'Esquerra, encara que només temporalment.

El fins ara president del partit buscarà l'aval de la militància aquest estiu per tornar a presentar-se de cara el 30 de novembre, quan la formació ha fixat un Congrés Nacional que ha de servir per definir lideratges i també l'estratègia.

Junqueras avui es reuneix amb la direcció del partit, demà amb els treballadors i dissabte assistirà al consell que els republicans han convocat per marcar el rumb de la formació de Salvador Illa. Els republicans mantenen que no els fa por anar a repetició electoral, però de moment ja fixen condicions pel sí al PSC: finançament singular i continuar avançant en la negociació pel referèndum.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00