Sociedad | Actualidad

Una investigació de l'Hospital Clínic relaciona el canvi climàtic amb l'increment de suïcidis

L'estudi no estableix una relació causa-efecte directa perquè els trastorns mentals són multifactorials

Els investigadors que han liderat la metaanàlisi de l'Hospital Clínic.

Els investigadors que han liderat la metaanàlisi de l'Hospital Clínic.

Barcelona

Una investigació de l'Hospital Clínic i del seu centre de recerca, l'IDIBAPS, relaciona el canvi climàtic amb l'increment de suïcidis. El treball estima que l'augment de les temperatures els pot haver fet créixer un 5% i preveu que la xifra arribi al 7% l'any 2050. No es tracta només dels suïcidis consumats, sinó també dels intents i els ingressos hospitalaris per aquest motiu.

L'estudi no estableix una relació causa-efecte directa perquè els trastorns mentals són multifactorials, però sí que vincula pics de calor i altes temperatures amb un empitjorament emocional. Un dels investigadors que ha liderat el treball, Eduard Vieta, ho ha explicat així: "La gent no se suïcida per l'augment de la temperatura. Ho fa perquè se sent molt malament. Aquests augments estan generant un malestar emocional que és com una gota més que afegeixes al got quan la persona ja té el got ple".

Per a la investigació, s'han extret dades de 284 estudis d'arreu del món relacionats amb el canvi climàtic i la salut mental. El treball l'ha liderat el grup Imatge dels trastorns relacionats amb l'estat d'ànim i l'ansietat (IMARD), dirigit per Joaquim Raduà, i el de Trastorns bipolars i depressius, encapçalat per Eduard Vieta.

Ambdós investigadors han defensat que l'escalfament global, a banda de ser una amenaça per a la salut física, també ho és per la salut mental. "No les podem separar. No podem separar la salut mental de la física. Sabíem que en el cas de la pol·lució i dels contaminants que afectaven la salut física, i hi havia estudis que indicaven que hi podien haver contaminants que afectaven el cervell i la salut mental" ha comentat Vieta.

L'exposició a dissolvents, vinculada al creixement de casos de demència

El mateix treball relaciona l'exposició a dissolvents amb el creixement de casos de demència, deteriorament cognitiu i alguns trastorns mentals a llarg termini. Concretament, exposar-se a nivells elevats de productes com el toluè (que s'utilitza en pintures, esmalts i vernissos) incrementa la probabilitat de patir demència. Altrament, el contacte amb partícules contaminants provinents de combustibles fòssils, durant el segon trimestre de l'embaràs, pot fer créixer la depressió postpart. A més, s'ha trobat que l'exposició a alts nivells de diòxid de sofre pot fer augmentar el risc de recaiguda en pacients amb esquizofrènia.

Els investigadors asseguren que el pronòstic no és positiu. "Malauradament, el pronòstic no és favorable, ja que els especialistes creuen que les emissions de dissolvents es duplicaran el 2030. En principi, encara veurem un impacte més substancial" ha comentat Joaquim Raduà, que també ha dirigit l'estudi.

Segons el Clínic, els resultats de la metaanàlisi són "importants" i estan molt relacionats amb l'estil de vida que tenim. Els investigadors consideres que generem efectes "adversos" que afecten la nostra salut cerebral i mental. Reconeixen que la supervivència ha augmentat molt, també que la medicina ha avançat, però lamenten que l'estil de vida actual "no és bo per a la salut mental". El treball vol ser la base de futures investigacions per mitigar els efectes del canvi climàtic i la contaminació.

Gemma Alegrí

Gemma Alegrí

Redactora d'informatius a la Cadena SER. Ara, informació de Barcelona i àrea metropolitana: política...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00