Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Alicia Torra de Larrocha: “Per mi és com si la meva mare encara estigués de gira”

La filla de la famosa pianista reivindica la importància de la figura de la seva mare per la cultura

Alicia Torra al Llapis de Memòria

Alicia Torra al Llapis de Memòria

55:51

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717425635118/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ d’una de les pianistes més importants del món: Alicia de Larrocha que, per cert, ha sonat unes quantes vegades al ‘Llapis de Memòria’. Ho farem amb la seva filla, Alicia Torra de Larrocha, l’encarregada de preservar i difondre la memòria de la seva mare a través de l’arxiu i la fundació que porta el nom d’aquesta pianista que va debutar als escenaris amb només 5 anys i que no va parar fins als 80. Tota una vida al piano amb un munt de reconeixements: Premis nacionals de música, Premi Príncep d’Astúries de les arts, dos Ondas i 4 Grammys...

La connexió de l’Alicia de Larrocha amb el piano era tan bona que, quan interpretava a grans compositors, desapareixia i semblava que fossin ells mateixos els que tocaven.

Una dona que cal recordar

L’Alicia explica que el piano ha estat un amic que sempre ha format part de la seva vida. El record més antic que té és el de veure a la seva mare, practicant amb una peça de Chopin per una gravació. De fet, quan encara no havia nascut, la seva mare va gravar un disc sota l’atenta mirada d’una llevadora que havia contractat l’estudi discogràfic per si la dona es posava de part.

L’artista va pujar per primer cop a un escenari amb 5 anys. Així i tot, sempre va defugir del terme “nena prodigi”. Aquesta humilitat va ser una constant en la seva vida. “No li agradava gens la fama”, recorda la seva filla. “Ella és una persona coneguda dins del món de la música clàssica. Fora d’aquest àmbit no”.

L’Alicia ha dedicat la seva vida a conservar el record de la seva mare i a aconseguir que se la tingui en compte per tota la feina que va fer i les fites que va assolir. “Vull que sigui reconeguda i que formi part de la cultura”.

Sacrificis

El pare de l’Alicia, en Joan Torra, també era pianista. Ell i la mare es van conèixer d’adolescents i havien tocat junts el piano, però, quan van néixer els fills, va tenir clar que el que havia de sacrificar la carrera era ell. “Va tenir claríssim, que s’havia de dedicar a ajudar-la perquè ella es pogués menjar el món”.

Com que en Joan no podia acompanyar a la seva dona de gira, demanava als seus amics que li gravessin les actuacions. A més a més, col·leccionava retalls de premsa i qualsevol cosa que tingués a veure amb la pianista.

Tot aquest material s’ha convertit en el gruix que la seva filla ara conserva com a arxiu sobre la vida i èxits de l’Alicia de Larrocha. “Crec que és un deure, però a part ho faig gaudint”, diu.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00