Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Joan Yago: "Durant la crisi sentia que vivia en una pel·li de l'Oest, tot s'anava tornant salvatge"

L'autor teatral estrena 'Breu introducció al Western' a la Sala Flyhard de Barcelona

ENTREVISTA. Breu introducció al Western

ENTREVISTA. Breu introducció al Western

27:57

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717330132185/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

'Breu introducció al Western', malgrat el que pugui semblar pel títol, no és ni una obra de teatre sobre les pel·lícules de l'Oest ni una conferència performàtica sobre un dels gèneres més populars de la història del cinema. Els seus protagonistes, doncs, no son indis ni cowboys, sinó quatre homes d'una mateixa família catalana, homes sols sense referents femenins, que viuen una crisi existencial enmig d'una gran crisi social, la que va arrasar l'economia mundial el 2012. Aquell any, l'autor del text, Joan Yago, tenia 25 anys i, com diu en la presentació "veia amb certa angoixa com el món al meu voltant es tornava lenta i progressivament més violent, més inhòspit i dur".

Incident a l'oficina

L'obra dirigida per Llàtzer Garcia comença quan un treballador d'una oficina d'ocupació (Pepo Blasco) és agredit per un usuari a qui han denegat l'ajut. L'home, que agafa la baixa, viu sol amb el seu fill (Jan Serra) que, tot i la seva formació universitària, no té feina. El noi gasta les hores com sap o pot, i una de les poques activitats que té són les anades a la Filmoteca a veure pel·lícules de l'Oest amb el seu avi, malalt d'alzhèimer (Pepo Blasco). El quart membre de la família és el tiet (Oriol Guinart), un personatge que sembla que vagi per la vida "medicat" abraçant totes les teràpies possibles per trobar el benestar.

Malestar

Però no és una època ni un món propicis pel benestar, més aviat al contrari. L'incident a l'oficina d'ocupació derivarà en una mena de revolta popular. En un fora de camp sentim el repic de les cassoles de la gent que es manifesta. I és que aquella crisi (la darerra, però que no serà l'última de la història, es diu a l'obra) va portar acampades d'indignats, manifestacions, escratxes, encerclaments d'edificis parlamentaris, cassolades... Una reacció de la gent que, passat el temps, convida a preguntar-se si va servir per alguna cosa. Mentrestant, els homes d'aquesta família no saben expressar les seves emocions ni com demanar ajuda.

Els indis

Els protagonistes de 'Breu introducció al Western' no són indis ni cowboys, dèiem, però la història dels primers pobladors dels Estats Units d'Amèrica apareixen en una mena de narració onírica de l'avi. Amb ell coneixerem l'ocupació il·legal de les terres índies per trobar or, l'aniquilació dels animals que els abastien de menjar i abric, els búfals, i de les grans promeses que els governants ianquis van fer a les tribus, i que van incomplir. Una història que, per cert, arriba a Barcelona quan Buffallo Bill va visitar la ciutat amb un espectacle que convertia el cap indi Toro Sentado en una atracció de fira.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00