Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Carles Cases, el músic ermità i "la llaga"

El compositor i intèrpret és un dels nous membres d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català

ENTREVISTA. Carles Cases

ENTREVISTA. Carles Cases

32:05

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717237576342/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El músic Carles Cases és l'encarregat de l'ermita de Sant Esteve de Comià a Borredà (Berguedà) des de fa 20 anys. Després de fer de director musical de Lluís Llach als 80 i col·laborar durant dècades amb Ventura Pons i altres cineastes escrivint bandes sonores, Cases va decidir fer un tomb, fer-se ermità i traslladar el seu estudi i habitatge a una església romànica del segle XI: "no veig cap casa, cap antena, cap carretera. Veig uns cabirols que passen, unes vaques que pasturen i, al vespre, uns senglars", diu al 'Tot és comèdia' un dels nous membres d'honor de l'Acadèmia del Cinema Català.

La llaga

Dijous d'aquesta setmana, a l’amfiteatre anatòmic de la Reial Acadèmia de Medicina de Catalunya, es va celebrar l'acte de nomenament dels nous acadèmics d'honor. A més de Cases, es van distingir l'actriu i guionista Marta Molins, el conservador i restaurador Ferran Alberich, la productora Victòria Borràs, el director Gonzalo Herralde i la historiadora del cinema Palmira González. El glosador de Carles Cases vas ser Lluís Llach: "En Carles va arribar a casa jove, em va tocar el piano i vaig quedar impressionat. Després li vaig preguntar si sabia tocar algun altre instrument, i em va tocar el violoncel. Segurament no és un gran violoncelista en tant que tècnic. Però en música, una cosa és la tècnica i l'altra és "tenir llaga". Hi ha músics que amb una nota sola ja t'arriben, i la llaga d'en Carles em va arribar".

Ventura Pons

Parlar de Carles Cases (Sallent, 1958) és parlar d'un músic amb més de mig centenar de discos, més de tres mil concerts (la seva agenda no s'atura, acaba de tornar d'actuar al Kazakhstan) i més d'una setantena de bandes sonores. Ha treballat amb directors de cinema com Jaime Chávarri, Jaume Balagueró i sobretot amb Ventura Pons; una col·laboració de més de vint anys i setze pel·lícules. Una d'aquestes BSO és la de 'El perquè de tot plegat': "de les músiques que he fet, és la que ha tingut més vol, la que he escoltat més". Una peça que van "adoptar" moltes ràdios com a sintonia de programes o reportatges als anys 90.

Els viatges

Amb Carles Cases hem repassat alguns moments de la seva trajectòria professional i vital com el viatge que va fer a Cuba per localitzar el que seria el seu mestre de música durant cinc anys (el va descobrir a l'atzar en la fotocòpia d'una partitura). I un altre viatge al Brasil per trobar-se amb el bisbe català Pere Casaldàliga. "Pel meu 50è aniversari em van regalar un viatge a São Félix do Araguaia. La meva mare era molt amiga de Casaldàliga, van néixer tots dos a Balsareny, van passar la guerra junts, s'intercanviaven cartes".

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00