Política

El Congrés aprova de manera definitiva la llei d'amnistia enmig d'una gran bronca: "Propera parada: referèndum"

"Avui no es perdona. Avui es guanya", ha dit la portaveu de Junts, Míriam Nogueras

La portavoz de Junts, Míriam Noguera, tras intervenir en el pleno del Congreso que aprueba definitivamente la ley de amnistía, promovida por el Gobierno con el apoyo de sus socios, tras seis meses de tramitación en las Cortes / EFE/ JJ Guillen

L'aprovació de la llei d'amnistia al Congrés ha deixat palès les posicions irreconciliables del Govern i els seus socis davant de l'oposició. A les 11.26 del matí i per 177 a favor, 172 en contra i cap abstenció ha quedat aprovada la llei d'amnistia, que vol obrir una nova etapa a Catalunya. Diverses vegades ha hagut de cridar a l'ordre la presidenta del Congrés, Francina Armengol, els diputats de la ultradreta. A l'hemicicle s'han sentit crits de "traïdor" durant les votacions dels membres del Govern.

Junts i ERC han mostrat la seva satisfacció per aquest pas: "No és perdó ni clemència, és victòria. Una victòria democràtica i col·lectiva", ha dit la portaveu de Junts, Míriam Nogueras. Creu que el text suposa "la reparació d'una part de les injustícies aquests anys de persecució a l'independentisme català i fruit de la força negociadora que ens han donat". I ha afegit: “Avui no es perdona. Avui es guanya”.

"Propera parada: referèndum", ha resumit el portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián a la seva intervenció. "ERC no estava equivocada, estava molt sola. Això és el resultat de tot un independentisme unit. Crec que ens hem de reivindicar", ha dit abans de reivindicar la figura de Carles Puigdemont a qui ha qualificat de "valent" igual que tot el seu Govern el 2017. "És un dia de victòria i també de derrota, la primera derrota del règim del 78", ha dit.

Rufián ha donat les gràcies a gairebé tot el Govern de Carles Puigdemont del 2017, a qui ha titllat de "valent". "Següent parada: referèndum", ha estat la frase final de la intervenció del portaveu d'ERC.

Feijóo: "No s'atreveixin a anomenar-ho convivència, no riguin de la gent"

El líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, creu que Sánchez canvia la llei "al dictat que la infringeix".

"Quant val la impunitat. Quan val no haver de respondre davant els tribunals. Quan val no haver de pagar ni amb presó ni amb multes la presumpta comissió de delictes. Si algú agafés fons de l'Estat i els donés a una sèrie de polítics a canvi que el fessin president, tots diríem que això és corrupció. Aleshores, què és sino? No s'atreveixin a dir convivència, no riguin de la gent", ha assegurat.

Així t'hem explicat la votació de la Llei d'amnistia, minut a minut

Feijóo creu que la llei d'amnistia és un intercanvi de poder a canvi de "privilegis i impunitat".

Bronca i tensió entre Vox i Sumar

Santiago Abascal (Vox) creu que la llei d'amnistia és l'"acte de la corrupció política més gran que s'ha perpetrat a Espanya" i "legitima la violència política a Espanya". Ha carregat contra Sánchez per "caure a l'extremisme" i "voler tapar la corrupció" i l'ha acusat d'utilitzar "el dolor d'una guerra al Pròxim Orient i a Ucraïna per desviar l'atenció" de l'obertura de diligències contra la dona del president del Govern, Begoña Gómez, i el cas Koldo.

"Sánchez no representa els espanyols. Només es representa a si mateix. I el pitjor de Sánchez encara ha d'arribar", afirma. La intervenció del dirigent de Vox ha provocat diferents moments de tensió i crits entre els seients de Sumar i Vox.

MADRID, 30/05/2024.- El diputado de VOX José María Figaredo Álvarez-Sala (C) reacciona tras la intervención del diputado de Sumar Gerardo Pisarello durante el pleno del Congreso que aprueba definitivamente la ley de amnistía, promovida por el Gobierno con el apoyo de sus socios, tras seis meses de tramitación en las Cortes. EFE/ JJ Guillen

MADRID, 30/05/2024.- El diputado de VOX José María Figaredo Álvarez-Sala (C) reacciona tras la intervención del diputado de Sumar Gerardo Pisarello durante el pleno del Congreso que aprueba definitivamente la ley de amnistía, promovida por el Gobierno con el apoyo de sus socios, tras seis meses de tramitación en las Cortes. EFE/ JJ Guillen

"Aquesta mala educació no porta enlloc", ha dit la presidenta del Congrés, Francina Armengol. "Respecte per a la Cambra, la democràcia", ha insistit. "Ser demòcrata implica saber escoltar el que pensa diferent", ha continuat per demanar silenci durant la intervenció d'Artemi Rallo (PSOE).

El portaveu socialista ha vaticinat que Feijóo "serà devorat pels seus i per la bèstia neofeixista que recorre Europa i Espanya". Un “monstre que els espanyols pararan el 9 de juny”.

Sumar creu que l'amnistia és "una victòria del pacte sobre l'atropellament". El diputat Gerardo Pisarello opina que el text contribueix a una convivència basada “no en la imposició, sinó en el reconeixement de la pluralitat dels pobles”.

Ha defensat la seva aprovació davant unes "dretes fanatitzades, entossudides a reproduir les maneres mamporreres del Cardenal Cisneros i Fernando VII".

MADRID, 30/05/2024.- (De i a d) El presidente del Gobierno Pedro Sánchez, la vicepresidenta primera del Gobierno María Jesús Montero y la vicepresidenta segunda del Gobierno Yolanda Díaz durante el pleno del Congreso que aprueba definitivamente la ley de amnistía, promovida por el Gobierno con el apoyo de sus socios, tras seis meses de tramitación en las Cortes. EFE/ JJ Guillen

MADRID, 30/05/2024.- (De i a d) El presidente del Gobierno Pedro Sánchez, la vicepresidenta primera del Gobierno María Jesús Montero y la vicepresidenta segunda del Gobierno Yolanda Díaz durante el pleno del Congreso que aprueba definitivamente la ley de amnistía, promovida por el Gobierno con el apoyo de sus socios, tras seis meses de tramitación en las Cortes. EFE/ JJ Guillen

"Vull acabar apel·lant a la majoria de la investidura d'aquesta Cambra. Hi ha unes forces fanatitzades que ens voldrien aïllats i sotmesos. Ho sabíem el 23-J i ho seguim sabent ara. No ho permetem, mantinguem-nos units en allò divers, però amb lucidesa antifeixista, dempeus i amb unitat", ha rematat.

Jon Iñarritu (EH-Bildu) ha destacat que es tracta d'"una llei excepcional, de gran importància, que reverteix una gran injustícia per una repressió desmesurada". Ha defensat el text com “una eina necessària per a un escenari millor que intenti resoldre el conflicte mitjançant la política”.

“L'important és que avui hi ha una majoria en aquesta Cambra que creu que els conflictes polítics no es resolen als tribunals, sinó mitjançant la política”, ha assegurat. Des del PNB, Mikel ha dit que l'amnistia “no posa en risc la separació de poders, la independència judicial o la igualtat".

Podem creu que amb voluntat política “és possible aprovar lleis que abans es deien que eren impossibles”. Javier Sánchez creu que aquesta llei "és només és el principi" i tem que "alguns jutges reaccionaris" puguin "paralitzar l'aplicació" de la llei." Néstor Rego (BNG) opina que la llei d'amnistia suposa el reconeixement que els conflictes s'han de resoldre per la via política. "Hi ha nacions amb dret a decidir i exercir el dret d'autodeterminació no pot ser delicte", afirma.

Maika Ávila

Maika Ávila

Periodista y autora de 'Conciliaqué. Del engaño de la conciliación al cambio real'. Ha formado parte...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00