Llapis de memòriaLlapis de memòria
Sociedad

Blanca Llum Vidal: “Em sembla meravellós passar tota la vida amb la mateixa parella, però em costa de concebre”

L’artista reflexiona sobre el compromís i l’amor de parella en la seva última obra

Blanca Llum Vidal al Llapis de Memòria

Blanca Llum Vidal al Llapis de Memòria

56:49

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1717082874129/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Avui connectem el ‘Llapis de Memòria’ de la poeta, editora i traductora Blanca Llum Vidal, una escriptora que escriu des de molt jove i que ha tingut etapes en les quals ho ha fet compulsivament. Tot i que ara, diu que s’ha asserenat. Quan escriu ho fa en veu alta i algú li ha arribat a dir que quan recita sembla que s’hagi de recitar. Va debutar amb ‘La cabra que hi havia’ i ara acaba de publicar dos assajos: ‘Llegir Petit’ i ‘No cometràs adulteri’.

Prosa retallada

La Blanca Llum va créixer a la Barceloneta, però amb 6 anys se’n va anar a viure al Berguedà. “De cop vaig arribar a una escola molt petita, amb 6 o 7 alumnes”. Es va trobar amb un ambient molt diferent, que xocava amb la seva educació que era més moderna i laica. “Hi havia un capellà que ens venia a fer religió. Era una mica una infància de sentir-se d’aquí i d’allà”.

Va començar a escriure a la Barceloneta, però. Els seus pares tenien una botiga on hi havia la màquina d’escriure del seu avi. Amb aquest instrument va fer els seus primers contes. A la poesia hi va entrar quan va veure unes gotes sobre un fil d’estendre i va voler descriure la situació. “Potser era prosa retallada, però sí que em va marcar. Ho vaig imprimir i els hi vaig ensenyar a les meves amigues”, recorda. “Tenia la necessitat d’ensenyar-ho”.

Compromís

L’amor és el que fa girar les creacions de la Blanca Llum. Diu que potser és l’únic que li interessa. Amb el seu assaig, anomenat ‘No cometràs adulteri’, intenta defensar que l’adulteri pot formar part d’una situació completament normal i difícil de defugir.

També creu que l’adulteri o la multiplicitat de relacions i el compromís no són conceptes enfrontats. “Vinculem el compromís a una cosa exclusivament matrimonial i conservadora. Jo crec que no, el compromís és més ampli, està molt bé comprometre’s de diferents maneres”.

El que vol fer amb aquesta última obra és defensar la llibertat i deixar clar que el desig és una cosa mòbil. “És impossible de controlar i de preveure”. Tot i que trobi pràcticament impossible passar tota la vida amb una mateixa parella, ho respecta i defensa. També forma part de la llibertat en l’amor i la sexualitat.

El programa

El ‘Llapis de Memòria’ és un programa conduït per Òscar Moré de dilluns a dijous, de 15h a 16h, a SER Catalunya, amb un propòsit tan simple com efectiu i emotiu: recórrer la trajectòria vital dels nostres convidats a través de les cançons que han marcat la seva vida. És a dir, utilitzar el gran poder de la música com un àlbum de fotografies que evoca records, olors, moments, etc.

No cal dir que pel ‘Llapis de Memòria’, hi passen convidats de totes les professions, gènere, edats, classes socials, ètnies... Bàsicament, per què estem convençuts que tots i cadascun de nosaltres, tenim el nostre Llapis de Memòria. Com deia l'escriptor francès Victor Hugo: "la música expressa allò que no pot ser dit, i allò que és impossible mantenir en silenci".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00