Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

L'Alt Empordà, a punt per sortir de la fase més dura d'emergència per sequera

El govern ha reunit el gabinet de crisi i ha decidit relaxar les restriccions a l’àrea del Fluvià-Muga

L'Alt Empordà, a punt per sortir de la fase més dura d'emergència per sequera

L'Alt Empordà, a punt per sortir de la fase més dura d'emergència per sequera

08:19

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1716878003491/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

La pluja generosa que ha caigut amb ganes els últims dies a la zona més castigada per la sequera, l'Alt Empordà, ha dut el govern de la Generalitat a replantejar-se les restriccions. És per això que, tal com ha avançat Ser Catalunya, el gabinet de crisi de la sequera, encapçalat pel president Pere Aragonès ha optat per relaxar part de les restriccions. Els 22 municipis que beuen de l’aqüífer del Fluvià i la Muga surt de l’emergència i salta a l’excepcionalitat.

Això què implica?

Doncs per començar, amb aquesta nova fase els ciutadans podran disposar de 230 litres per habitant i dia, quan fins ara en tenien 200 diaris. En els consums d’aigua dels usuaris industrials la reducció passa del 25% al 15%. Pel que fa a la ramaderia, es passa del 50% de reducció al 30%.

Què no canvia

Continua vigemt la prohibició de fer servir aigua de boca per regar jardins i zones verdes, més enllà del reg de supervivència d’arbres, que ha de ser per gota a gota o amb regadora.

Alhora, es mantenen mesures d’estalvi com la reducció de la dotació agrícola en un 40% i també una reducció del consum d’aigua en els usos recreatius.

Recordem que a la zona del Fluvià Muga han estat pràcticament 10 mesos en emergència, és per dir-ho d'alguna manera la zona zero de la sequera a Catalunya i ara amb aquesta sortida, que a més coincideix amb l'arribada imminent de l'estiu, queda clar que l'escenari està canviant i que les pluges de primavera estan sent un abans i un després.

Ara mateix els pantans de les conques internes (les de rius que comencen i acaben a Catalunya) estan pràcticament al 29% de la seva capacitat, amb més del doble d'aigua que fa tres mesos. Tenim pràcticament tenim tot Catalunya en excepcionalitat, al punt on érem fa un any però amb més reserves. Aquesta és la fase on ara estan la majoria dels catalans, sis milions, els que beuen del sistema Ter Llobregat. Després ens queda aqüífer Fluvià Muga en excepcionalitat i el pantà Darnius Boadella en emergència 1. A banda tenim tota la conca de l'Ebre que sempre ha estat millor que les conques internes (les dels rius que neixen i moren a Catalunya) allà els embassaments voregen el 60%, i alguns com Talarn o Riba-roja estan pràcticament plens fins al capdamunt.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00