Sociedad | Actualidad

Els adolescents passen més temps a les xarxes socials que dormint: 43 hores a la setmana

Investigadors de la UAB i la UVic han publicat 'Segrestats per les xarxes', un recull de dades sobre l'ús dels joves d'internet: "Ho hem normalitzat"

Imatge d'arxiu / Christine Olsson (EFE)

Barcelona

Els adolescents catalans passen 43 hores a la setmana a les xarxes socials. És més temps del que passen dormint, o fent qualsevol altra activitat. Són dades recopilades per investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona i de la Universitat de Vic, que mostren un fenomen que ja coneixíem però no teníem xifrat tan clarament.

De mitjana, els adolescents catalans no dediquen a cap activitat tantes hores com les que dediquen a les xarxes socials. Són més de sis hores al dia a plataformes com WhatsApp, Tik Tok, Instagram o Twitter, segons les dades que han recollit els investigadors al llibre 'Segrestats per les xarxes', de l'editorial EUMO. El professor de la Facultat de Comunicació de la UAB, Santiago Giraldo, apunta que els joves no són conscients del temps que passen amb el mòbil: "No s'estan perdent res perquè no estan realment prestant atenció a res". Giraldo destaca el conegut com 'scroll', el fet de passar ràpidament d'un contingut a l'altre, com un dels problemes principals de l'ús exagerat del mòbil.

"Hauríem de fer com amb el tabac", apunta Giraldo, en referència a estudiar mesures per frenar l'elevat consum de les xarxes socials. Les dades recopilades pels investigadors mostren que sis de cada deu estudiants són conscients de l'addicció que generen les xarxes, i que molts d'ells ho han intentat parar, sempre sense èxit: "El 100% d'ells reincideixen"

Els investigadors constaten que no tenen resposta a una pregunta: "Si són conscients dels perills, com pot ser que continuin consumint tant les xarxes?". "No ho sabem", explica Giraldo, els adolescents catalans es passen una de cada quatre hores del dia a les xarxes.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00