Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

El conill, un aliment en vies de desaparèixer de la nevera de casa

Els productors estimen que d'aquí a 10 anys ja no es vendrà aquesta carn per al consum humà

Els catalans mengem la meitat de conill que fa 10 anys

Els catalans mengem la meitat de conill que fa 10 anys

10:58

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1715844870050/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

I com si es tractés d'un capítol de Looney Tunes, el conill s'acaba. Els catalans hem passat de menjar-nos l'equivalent un conill sencer per persona l'any 2015, a menys de la meitat d'un conill per càpita el 2022. Els productors estimen que d'aquí a 10 anys ja no es vendrà aquesta carn per al consum humà. Des del 2015 les explotacions han anat tancant i el nombre de conills de granja s'han reduït a la meitat.

Els catalans mengem la meitat de conill que fa 10 anys. Concretament si mirem dades, el 2015 menjàvem 14 milions de kg de conill a l'any, i el 2022 (tenint en compte que la població catalana també ha crescut) vam menjar 6 milions i mig de kg de conill. Cada cop en comprem menys alhora que els costos de producció han pujat: de fet, des que va començar la guerra a Ucraïna ho han fet un 38%, degut al preu del cereal i pinso que alimenta els animals. El sector està en crisi permanent, de fet, des d'Unió de Pagesos asseguren que això és a causa als baixos preus que es paga als productors, que el converteixen en un negoci poc rendible.

A l'encariment del gènere s'hi suma la falta de relleu generacional: cada cop tanquen més explotacions i tampoc hi ha descendència que vulgui lluitar per salvar-ne l'activitat familiar, explica a l'Aquí Catalunya Albert Puig, responsable del sector d'Unió de Pagesos. El preu que s'està pagant el conill en granja és un 350% inferior al preu que paga el consumidor. Per fer-nos una idea: actualment, produir un kg de carn de conill surt a 2,75 euros... fa 10 anys costava poc més de 2 euros. Tenint en compte que els conills pesen al voltant de 2kg, i segons el preu de mercat, el marge de benefici pels productors és nul o pràcticament nul.

I per què mengem menys conill? Doncs perquè també els hàbits alimentaris han canviat: d'una banda, perquè associem els conills a mascotes... i de l'altra, perquè cuinar-los requereix més temps i dedicació que altres tipus de carn.

Laura Estrada

Laura Estrada

Periodista, part de l'Aquí Catalunya i del podcast Agafa el telèfon. Acaricio gats i odio la pinya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00