Directo

LA VENTANA Sigue el programa de 'La Ventana' desde Xixona, la ciudad del turrón y la navidad

El BalcóEl Balcó
Sociedad | Actualidad

Els Masaka Kids al camp del Barça: "ells estan complint un somni, fent història"

Els nens i nenes ugandesos, virals pels seus balls, han aconseguit actuar a l'Estadi Olímpic gràcies a la catalana, Sílvia Álvarez, que ha explicat a El Balcó com ho han aconseguit i què suposarà per ells

Els Masaka Kids al camp del Barça: "ells estan complint un somni, fent història"

Els Masaka Kids al camp del Barça: "ells estan complint un somni, fent història"

16:01

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1714414168705/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Aquest vespre, a l'Estadi Olímpic hi ha 10 nens i nenes que han anat a complir un somni. "Dreams come true", no paren de repetir. Volen demostrar a tot el seu país esperança, que els somnis es compleixen. Ells són els Masaka Kids, un grup de nens i nenes ugandesos entre 7 i 13 anys, molts d'ells orfes, que s'han fet virals a partir dels seus balls virals, com el de 'Jerusalema'.

Tenen milions de visualitzacions a YouTube i pràcticament deu milions de seguidors a les xarxes. Es tracta de nens i nenes ugandesos que, gràcies a l'associació Masaka Kids Africana, poden estudiar, menjar i tenir un futur. De fet, Uganda és el país on hi ha més orfes del món, es calcula que són 2,4 milions els menors sense família. Masaka Kids Africana va començar acollint 25 infants l'any 2013 i ara ja en són 40. Gràcies a aquesta col·laboració amb la Fundació Barça, podran arribar a 70 nens i nenes. Una de les persones que està al darrere de tota aquesta "bogeria", com ho diu ella mateixa, és la Sílvia Álvarez, que ha explicat a 'El Balcó' com ho han aconseguit i què suposarà per ells. Ho ha fet des de l'Estadi Olímpic, a dues hores de l'actuació i acompanyada del Joan Tejedor.

Un somni fet realitat

La Sílvia Álvarez ha explicat que els Masaka Kids estan “feliços” per l’actuació d’aquesta nit i que, per a ells, “és un somni fet realitat”. Per ells, avui “faran història”, perquè demostraran que “qualsevol nen d’Uganda pot aconseguir el que es proposi”. Els Masaka Kids van aprendre a ballar amb el Johnny, el coreògraf que els ha portat fins a Barcelona. Però la Sílvia Álvarez ha reconegut que “no calia ensenyar-los molt, perquè porten el ball dins”. Les coreografies han estat a càrrec del Johnny i del Sunna, el director de l’associació.

Tot i que la previsió meteorològica apunta a possibles pluges per aquesta nit, la productora musical ha afirmat que estan acostumats a ballar sota la pluja. De fet, han fet la prova de so d’avui amb paraigües. Per a ells, les pluges són “benediccions” i “atreuen l’amor”.

Talent ugandès ft. Talent català

Una de les cançons que els Masaka Kids porten a l'Estadi, és la que van gravar juntament amb l’artista barceloní de 13 anys Lil Jan, 'Live Happy'. L'artista català va viatjar fins a Uganda, on van fer la cançó i van gravar el videoclip. Tot va ser molt ràpid. Quan va arribar allà, ha explicat la Sílvia Álvarez, van proposar-los-hi un repte: si aconseguien fer una cançó junts abans de l’endemà farien un videoclip. Així ho van fer, i durant tota la nit els productors van polir la cançó. L'endemà, tal com els havien promès, van tenir un rodatge de videoclip de 8 hores.

Quan el Lil Jan va visitar-los a Uganda, va conèixer una realitat diferent de la seva, però entre ells hi havia un vincle que els unia: la música: “Ells són feliços amb la música, amb això tenen un somriure a la cara”, ha explicat Lil Jan. Ell avui també està emocionat perquè els acompanyarà en l’actuació de la cançó que van compondre junts. Tots dos estan “molt feliços” perquè “han compartit moltes coses junts”.

Tot comença amb la promesa d'una casa

La primera vegada que la Sílvia Álvarez va xafar Uganda va ser per una col·laboració dels Masaka Kids amb una artista etíop de Barcelona, Nadlyn. Va ser l'abril del 2022 quan van pactar aquesta col·laboració. Álvarez va aconseguir una donació, tot i que des d'Uganda ja li van dir que no necessitaven res. Quan va arribar, es va trobar que "vivien molt malament". "Cuinaven a terra amb llenya i dormien tres nens en un llit de 90 centímetres", ha explicat la productora musical.

Des de l'equip de Masaka Kids Africana li van explicar que volien acollir més infants, però que no podien per espai. També li van ensenyar un plànol d'una casa que volien construir, el somni que tenien aleshores. Álvarez se'n va anar d'Uganda amb el plànol i una promesa: "us juro que no em moro sense construir-vos la casa". Va ser durant els primers Latin Acoustic Grammy, que organitza la seva productora musical, que va conèixer la persona que l'ajudaria a dur a terme tot això, l'Enrique Tomás.

"Després la vida em va posar al camí en Rafael Gil, si no no tindríem la casa avui", ha recordat Álvarez. Finalment, amb "un pressupost menor de l'inicial", van aconseguir construir "molt més". Els Masaka Kids van aconseguir tenir un menjador, una cuina, un hort, un camp de futbol i un llit per cadascú. Van passar de ser 25 infants a 40, però encara els sobraven 30 llits, que no podien omplir per falta de recursos, i és aquí quan la Sílvia Álvarez decideix posar-se en contacte amb el Barça.

"La finalitat era acabar de completar la casa", ha apuntat Álvarez, "i per això vam parlar amb la Fundació Barça". Ells demanaven actuar a l'Estadi, per aconseguir visibilitat i donacions, però la Fundació Barça va bolcar-se al 100%: "Van dir que omplirien els 30 llits". I així ho han fet. El vincle Masaka Kids-Barça ha aconseguit que una trentena de nens i nenes més de la vil·la de Masaka puguin tenir menjar, educació i un futur.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00