Sociedad

El CRAM ingressa a la UCI dues noves tortugues marines aquest mes

En només 4 mesos ja han atès 34 animals, més de la meitat dels que van atendre en tot l'any passat

La tortuga 'Marinada' , la pacient 32 d'aquest any al CRAM / CRAM

Barcelona

La Marinada és la pacient 32 del Centre de Recuperació d'Animals Marins d'El Prat de Llobregat. És una tortuga marina que un vaixell privat es va trobar en mal estat a mitjans de mes. A Catalunya, quan un vaixell pesquer o una embarcació recreativa troba una tortuga marina malferida ha de posar-se en contacte amb el telèfon d'emergències, el 112. A partir d'aquest moment els serveis d'emergència activen el servei d'assistència 24 hores del CRAM, que posa en marxa el rescat de la tortuga. La cap de comunicació del centre, Montse Pal, explica com arriben aquests rèptils al CRAM: "El principal motiu d'ingrés és per la interacció pesquera. Els propis pescadors ens avisen. Però també ens trobem amb embarcacions recreatives que en troben de malferides o tortugues que directament arriben a la platja".

En el que portem d'any alguna d'aquestes situacions ja s'ha repetit una trentena de vegades. Quan més passa és als mesos d'hivern, explica Pal: "Des del novembre fins al març és quan tenim més ingressos de tortuga. Aquest 2024 ja en portem 34". Un cop les tortugues entren ingressades al CRAM, reben l'atenció mèdica dels veterinaris del centre, i després les posen a la UCI, en tancs individualitzats. Són uns grans recipients d'aigua on viuran els propers "30 o 40 dies, tot i que es pot allargar una mica si tenen alguna ferida", explica Montse Pal. Al CRAM les alimenten els 25 treballadors i els més de 250 voluntaris que cada any ajuden als sanitaris del centre. Els donen petits trossos de sardina, calamar, o altres trocets de peix, mentre agafen forces per tornar al mar.

Què hem de fer si trobem una tortuga marina encallada en una xarxa?

Al cap d'uns dies, el CRAM torna els rèptils al mar, però per poder reintroduir les tortugues, segons exposa la cap de comunicació del centre, és molt important que quan les trobem enganxades en un plàstic o en alguna xarxa: "Mai s'ha de tallar la xarxa, perquè li fa pressió a l'aleta. Si la tallem podem fer que els bacteris de la ferida passin a tot el torrent sanguini i provoquin una septicèmia".

L'any 2023 el CRAM va atendre 60 tortugues marines i aquest any en només 4 mesos ja en porta més de la meitat.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00