Sociedad

La gelada de la matinada a Ponent afecta cultius de fruita dolça i vinya

Asaja demana ajuts per dotar els cultius amb sistemes de protecció contra gelades i pedregades

Efectes de la gelada en un camp de fruiters. Foto cedida per ASAJA.

Segueix el canal de la SER a WhatsApp
Hi trobaràs tota la informació, l'esport i l'entreteniment. L'actualitat del dia i les notícies d'última hora. Els millors videos i moments ede la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Subscriu-t'hi ara

La gelada que s'ha registrat aquesta matinada amb valors per sota dels zero graus a diversos municipis pot afectar la fruita dolça, sobretot en aquelles finques que no compten amb sistemes antigelada, segons el president d'ASAJA a Lleida, Pere  Roqué.  Un dels sistemes de protecció en aquests casos més utilitzats és el reg per aspersió que crea una pel·lícula de gel que cobreix els fruits que estan en creixement a 0ºC i evita que es facin malbé. Però no tots els pagesos el tenen i, en molts casos, no se'l poden permetre.  Per això, Roqué demana ajuts públics directes perquè tothom pugui tenir accés a protegir els seus cultius si gela.

Tota la plana de Lleida

Segons dades del departament d'Acció  Climàtica, la gelada d'aquesta matinada ha afectat municipis d'arreu de les comarques de Ponent. A la zona nord del Segrià ha afectat els municipis d'Alfarràs i Almenar. A la Noguera, els pobles d'Ivars de Noguera, Artesa de Segre, Torrelameu, Albesa i Algerri, mentre que al Pla d'Urgell ha afectat el Poal. A l'Urgell els termòmetres s'han desplomat sobretot a la vall del Corb, als municipis de Guimerà, Vallbona de les Monges i Nalec, entre altres. En el cas de la Segarra s'han registrat temperatures per sota dels zero graus a Montornès de Segarra, Granyena i Granyanella i, en el cas de les Garrigues, a l'Espluga Calba, Fulleda, els Omellons, la Pobla de Cérvoles, el Vilosell i Vinaixa.

En cultius amb més afectacions són la fruita dolça, en un estat fenològic molt avançat, i la vinya. Tot i això, en el cas de la fruita dolça és difícil quantificar, de moment, el número d'hectàrees afectades i la caiguda de la producció, assenyalen des d'Acció Climàtica.

Fondalades

No ha estat una gelada de caràcter general, sinó que ha afectat principalment les fondalades i zones de riu, zones en què són més habituals aquests fenòmens i on freqüentment hi ha instal·lats sistemes de protecció per gelades. En general els sistemes de protecció per la gelada  han funcionat correctament i es salvarà la collita en aquests casos. Cal destacar que cultius com l'albercoquer, la pera i la vinya, més sensibles, es poden veure més afectats. En aquells cultius que no disposen dels sistemes antigelada els danys poden oscil·lar entre 50 i el 100%.

942 hectàrees de vinya

Pel que fa a la vinya hi ha afectacions de diversa consideració. En alguns camps l'afectació és greu amb un alt percentatge brots morts, mentre que en altres casos els danys són moderats. De nou, les finques més afectades són les que estan situades en fondalades. També hi ha diferents afectacions segons la situació, la varietat i l'estat del terra de la finca, amb vegetació o sol nu.

També hi ha finques que tenen afectacions de baix impacte, on el fred ha afectat les puntes de creixement, encara que no ha afectat la totalitat del brot, i, per tant, no ha afectat el raïm. En aquestes situacions caldrà veure com evoluciona la planta, tot i que és possible que no tingui incidència en la producció.

El total d'hectàrees de vinya afectades són 942, amb danys d'entre el 40-60%. Les afectacions poden anar del 100% en algunes finques, principalment les situades al fons de la vall del riu Corb. En general, a les comarques afectades els pot representar baixar la producció de vinya de l'ordre del 40 % respecte a un any normal.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00