Sociedad

"Sant Jordi, cada dia"

Pagès Editors mantè la tradició de l'esmorzar literari amb alguns dels autors lleidatans més llegits un altre Sant Jordi com Montse Sanjuán o el novell Francesc Baena

Des de l'escala, imatge dels assistents a l'esmorzar literari de Pagès Editors aquest Sant Jordi de 2024.

Segueix el canal de la SER a WhatsApp
Hi trobaràs tota la informació, l'esport i l'entreteniment. L'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors videos, moments de la ràdio, reportatges i entrevistes. momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Subscriu-t'hi ara

Crònica del tradicional esmorzar literari de Pagès Editors per Sant Jordi

10:56

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000055443/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

"Sant Jordi hauria de ser cada dia" es va escoltar ahir a la seu de Pagès Editors, l'editorial lleidatana que mantè la tradició, cada 23 d'abril, de reunir a primera hora els autors i oferir-los un esmorzar, que és el mateix que fer-los un homenatge i donar-los l'oportunitat de presentar les obres que estrenen per Sant Jordi als mitjans de comunicació que també són convidats a conèixer-los.

La glossa

Però oficialment la jornada comença amb una glossa de la lectura, que enguany ha anat a càrrec de la professora de Periodisme de la UdL i també escriptora Mariona Visa. Ha recordat els seus inicis com a lectora i la seva passió pels llibres i ha acabat recomanant que es llegeixi i també que es parli dels llibres que es llegeixen. Perquè parlar-ne és també compartir, i si la lectura és un plaer, si es comparteix, encara ho és més. I sobre què llegir, ha apostat també per la no ficció perquè "els llibres que ens expliquen el món on vivim i que relaten successos passats, de forma pausada, donant veu a col·lectius que no sempre tenen presència als mitjans de comunicació, suposen una gran oportunitat per ser ciutadans més crítics i més tolerants. La realitat és complexa i, com diuen, gairebé sempre supera la ficció. Per tant, benvinguts siguin tots els llibres que ens poden ajudar a interpretar-la".

Eulàlia Pagès

Per Eulàlia Pagès, amfitriona de l'esmorzar literari de Sant Jordi a Lleida, el fet que hi hagi tants autors lleidatans amb novetats -enguany es compten per desenes, i entre lleidatans i no lleidatans són una cinquantena- "això vol dir que la literatura a les terres de Ponent està molt viva". Per tan, com a editorial de Lleida que és Pagès Editors, "una de les nostres missions és descentralitzar. Una editorial de fora del nucli metropolità de Barcelona dona veu i més oportunitats a autors de fora de Barcelona i un dels nostres pilars és les veus lleidatanes".

Els autors

I una d'aquestes veus és la de Montse Sanjuán, que presenta com a novetat "La Nosa", una història de superació que aquest cop no protagonitza la sergent Grimm, però que sí està liderada per una dona. Una altra veu és la de Francesc Baena, autor novell amb 51 anys i que presenta "El caso de las almendras garrapiñadas" o Juan Cal, amb la seva autobiografia "Els millors anys" que ell mateix diu que pot agradar a la gent perquè no deixa de ser una mica de "salseo" d'un entorn social que els lleidatans reconeixen molt bé.

Novel·la negra

La novel·la negra és un gènere que segueix tenint tirada i autors de Ponent que hi segueixen fidels. En aquest gènere hi presenten novetats escriptors com Pau Juvillà, amb "El vertigen interior" o Santi Sirvent, que s'estrena com a autor amb "Ningú no et recordarà", un trencacloses com els que li agrada resoldre. I com diu Pau Juvillà, si agrada la novel·la negra lleidatana a Lleida és perquè hi ha paisatges i escenaris que els lleidatans poden reconèixer. També Alfons López, amb "Lleida. Narracions mínimes" juga amb aquesta complicitat dels lectors lleidatans.

Sant Jordi de la infantesa

Al tradicional esmorzar de Sant Jordi a Lleida també hi ha el tradicional convit a que l'alcalde de la ciutat faci un parlament. I Fèlix Larrosa ha dit que és un dia molt bonic per a ell perquè anar a una editorial i veure estris com els que tenien a la seva empresa familiar (d'arts gràfiques), l'emociona. I ha recordat els Sant Jordis de la seva infantesa, quan ajudava a la llibreria de la seva mare : "posar la parada, atendre la gent, estar tot el dia ... i encarregàvem els pollastres a l'ast al Bergé i dinàvem tots al carrer. Era una forma d'estar més a prop que mai de la gent".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00