Política

L'independentisme necessitaria l'extrema dreta d'Aliança Catalana per aconseguir majoria absoluta

Segons l'enquesta de 40dB. per la SER i El País, el PSC guanyaria les eleccions, però només arribaria a la presidència de la Generalitat amb el suport o abstenció d'algun partit independentista

Gráfico general de la encuesta de 40dB. para la SER y El País

Barcelona

L'enquesta de 40dB. per la SER i El País dibuixa un escenari postelectoral a Catalunya on seran necessaris pactes a múltiples bandes per governar. L'independentisme només sumaria majoria absoluta amb una improbable equació que incorpori la formació d'extrema dreta, Aliança Catalana. Segons aquest sondeig, el guanyador de les eleccions del 12 de maig seria el PSC, però el seu líder, Salvador Illa, només podria presidir la Generalitat amb el suport o l'abstenció de Junts+Carles Puigdemont o ERC o amb la reedició del tripartit que ja va governar fa uns anys Catalunya.

El PSC apareix com el partit més votat amb el 27,1% dels sufragis i 38 escons. Es queda a 30 de la majoria absoluta que podria aconseguir amb el suport d'ERC (27 diputats) i els Comuns (7).

Junts per Catalunya escala de la tercera a la segona posició (33 escons) amb un electorat molt mobilitzat per l'efecte Puigdemont i Esquerra Republicana baixaria al tercer lloc amb 27 diputats, 6 menys que en les darreres eleccions. La CUP perd dos escons passant de 9 a 7 i la formació d'extrema dreta, Aliança Catalana, entraria al parlament amb un diputat. En aquest escenari, l'independentisme només sumaria 68 escons, majoria absoluta, si incorpora el diputat de la formació de Sílvia Orriols, una opció que tothom ha rebutjat en la precampanya.

Segons l'enquesta de 40dB., el Partit Popular multiplicaria per més de quatre els seus escons passant de tres a tretze; VOX en perdria dos i es quedaria amb 9 diputats; i Ciutadans desapareixeria del Parlament de Catalunya set anys després d'haver estat la formació més votada en les eleccions del 2017, celebrades després del referèndum de l'1 d'octubre i de l'aplicació de l'article 155.

La dreta es queda els vots de Ciutadans

L'enquesta reflecteix que la major part dels votants de ciutadans que marxen a un altre partit ho fan al PP, un 33%, i a VOX, un 19%. En canvi, no n'hi ha pràcticament cap que faci el salt cap al PSC. Recordem que Ciutadans ha estat molt crític amb les decisions dels socialistes sobre l'eliminació del delicte de Sedició, els indults i l'amnistia.

El PP recull vots de Ciutadans, però en perd en favor de VOX: un 13% dels votants del PP de l'any 2021 asseguren que ara votaran VOX.

També hi ha moviment de votants entre els partits independentistes. Un 16% de les persones que diuen que van votar ERC al 2021 asseguren que ara ho faran per Junts+Carles Puigdemont. En sentit contrari, de Junts cap a ERC, hi ha un transvasament del 3,9%. També es produeix una migració de vot dels republicans cap als socialistes, però de menys envergadura, d'un 5'7%.

La qüestió territorial, el que menys preocupa als Catalans

Gairebé el 29% dels ciutadans enquestats asseguren que la situació de Catalunya és dolenta o molt dolenta, davant un 18% que creu que és bona o molt bona. L'altra meitat dels ciutadans creuen que és regular.

El que menys preocupa als catalans, segons aquesta enquesta, és la qüestió territorial. Amoïna sobretot als votants de la CUP i Junts i, menys, als d'Esquerra Republicana. El que més els preocupa és la inflació i el cost de la vida, seguit de la situació de la sanitat, la seguretat, l'habitatge, el canvi climàtic i l'atur.

En l'apartat d'actituds sobre la qüestió territorial, hi ha un 32% dels enquestats que voldrien que Catalunya fos un estat independent, sobretot, votants de Junts i la CUP. I hi ha un 48% dels ciutadans que asseguren que voldrien el mateix grau d'autonomia que ara o una mica més.

Una coalició independentista, l'opció millor valorada

Tot i que el 40,3% dels enquestats consideren que el govern de Catalunya ha fet una feina dolenta o molt dolenta durant els darrers 3 anys en què han governat Junts i ERC, una coalició liderada per aquests partits és la preferida pels catalans. La voldrien un 26,8% dels ciutadans, una xifra molt similar al 26,2% que preferirien un acord PSC i ERC.

Una coalició formada per PSC i PP seria ben vista pel 15,8% dels enquestats.

Illa i Puigdemont, els millors presidents

El 97% dels enquestats coneixen Carles Puigdemont, un 90% sap qui és Pere Aragonès i un 89,4%, Salvador Illa.

Quan es pregunta sobre qui seria el millor president de la Generalitat, Salvador Illa i Carles Puigdemont empaten amb un 19,5%. En tercera posició i amb la meitat de suports, apareix Pere Aragonès.

Quatre de cada 10 ciutadans no sap si anirà a votar

Hi ha un 45% de ciutadans que encara no té clar si el 12 de maig anirà a votar. Els més mobilitzats són els votants de Junts, ERC, i Aliança Catalana amb més del 70%. En el cas dels comuns, el percentatge és del 66% i un 58% el del PSC.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00