Política | Actualidad

Com seria una entrevista de feina per ser President de Catalunya?

L'experiència prèvia, saber gestionar les crisis i l'equip que l'envolta són les tres claus d'un bon candidat, segons José Navarro, expert en processos de selecció

Una entrevista de feina. / Weedezign

Barcelona

Quantes vegades heu sentit en un dinar familiar o en una conversa amb els amics la pregunta: "I què ha fet aquest per arribar a ser president?"; o la frase: "Tal polític no té prou preparació"? Els presidents s'elegeixen al Parlament, a través dels representants que hem elegit a les eleccions. Però què passaria si el futur president de Catalunya s'hagués de decidir mitjançant un procés de selecció? Què li hauríem de preguntar? Què hauria de saber respondre?

Segons el catedràtic de la Facultat de Psicologia de la UB i expert en processos de selecció, José Navarro, en primer lloc hauríem d'analitzar quin currículum té el candidat, quina experiència prèvia té gestionant entitats. Destaca algunes de les coses en les que ens hauríem de fixar: "Si ha estat un bon alcalde abans, si ha dirigit un partit polític que ha crescut els darrers mesos, si ha mostrat una capacitat notable d'arribar a pactes i consens amb altres candidats...". Tot i això, el catedràtic de Psicologia també avisa que sovint l'experiència prèvia no ho és tot. Posa l'exemple de Pep Guardiola quan va ser entrenador del Barça: "Es pot tenir talent sense haver dirigit abans una entitat similar".

Quines qualitats ha de mostrar un bon candidat?

La qualitat clau segons José Navarro és saber mostrar-se ferm en situacions de crisi: "No vols contractar algú que s'atabali en condicions desfavorables, perquè atabalarà a tot l'equip; i en el cas d'un president, això encara és més important". Per això, tal i com ja fan algunes empreses, Navarro afirma que hauríem de veure el candidat en acció. Per exemple, posant-li algunes proves durant l'entrevista de feina o exigint-li què faria en determinades situacions. També explica que pot ser interessant preguntar-li pels errors que ha comès en el passat: "La clau per saber com serè en el futur és veure com ha actuat en el passat".

Quina formació hauria de tenir?

Navarro afirma que un president s'ha d'haver format en alguna matèria, però no és tan rellevant quina, ni tampoc se li ha de demanar que sàpiga de tot: "És una fantasia pensar que el president dominarà tots els temes. El que ha de saber és acceptar quines facetes no domina i envoltar-se d'algú que en sàpiga. No cal que domini l'economia, mentre tingui algú a prop que sí que en sàpiga". Per això diu que en una suposada entrevista de feina, el procés de selecció hauria de tenir en compte qui forma l'equip del candidat. La segona fila de dirigents, diu Navarro, és imprescindible a l'hora de veure si algú és apte o no per un determinat lloc de poder.

Ferran Dalmau

Ferran Dalmau

Editor de Hora 14 Catalunya los fines de semana. Periodista por culpa de Tintín. Sigo queriendo ser...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00