Sociedad

Demolir un càmping i reformar passejos marítims: els 8 projectes estatals per remodelar el litoral català

El Ministeri de Transició Ecològica vol fer canvis amb mirada llarga a les zones de la costa catalana que van quedar més tocades pel temporal Nelson

Les vies del tren passen pel costat de la platja. / ACN

Barcelona

L'expropiació i demolició de part d'un càmping de Pineda de Mar i la remodelació de passejos marítims a platges com la de Sitges o Vila-Seca són alguns dels projectes per la conservació del litoral que està finançant l'estat a Catalunya. En total són 8 actuacions que es van formalitzar després de l'últim temporal, que passen, sobretot, per començar a adaptar la costa al canvi climàtic.

El ministeri no només està finançant la recuperació de sorra a platges com Calonge, Palamós o Premià de Mar, també treballa per la remodelació ambiental i adaptació paisatgística a les platges de Mont-Roig del Camp, Sitges i Vila-Seca. A la pràctica, això vol dir que es permetrà guanyar terreny al mar i es trauran els elements de primera línia de mar que suposin una barrera artificial per permetre que sigui la sorra la que faci de topall. El ministeri ja porta mesos advertint que s'intentarà invertir en la recuperació ambiental i no en posar més obstacles artificials per prevenir temporals.

Passeig de Sant Antoni de Calonge

Passeig de Sant Antoni de Calonge / Ajuntament de Calonge

El projecte que crida més l'atenció és el de Pineda de Mar, que ja està en execució: el ministeri ha expropiat part del càmping Caballo de Mar que està a primera línia del litoral, i en farà la demolició per la seva proximitat amb l'aigua. En total el ministeri destinarà 23 milions d'euros a fer aquestes remodelacions, la meitat de les quals s'estan executant mentre l'altra meitat estan en licitació. A tot això cal sumar-hi actuacions d'emergència com la que avui comença a Badalona per retirar blocs de formigó que van quedar a la sorra de la platja d'en Butifarreta després del temporal.

Encara es noten les conseqüències de l'últim temporal

Barcelona encara té pendent la reparació de dues platges que han estat víctimes de temporals: per una banda la de Sant Sebastià, on encara s'estan fent treballs de recuperació, i per altra banda la de la Nova Mar Bella, on l'octubre passat les onades van tirar el mur del passeig. Ecara s'estan fent les reparacions perceptives i s'espera que no triguin molt en acabar perquè la platja estigui disponible per als banyistes durant la temporada d'estiu.

Badalona és un dels altres punts on ha calgut actuar: avui el ministeri he començat els blocs de formigó que van aparèixes a la Platja d'en Butifarreta després del temporal, unes peces que formaven part d'uns antics banys i que les inclemències del temps van deixar al descobert. Una altra de les platges que va quedar tocada va ser la de Calonge. L'ajuntament ha netejat el passeig i ha retirar les palmeres que estaven en risc de caure, i l'alcalde s'ha reunit amb el subdelegat del govern de l'Estat per demanar millores.

Pel que fa la zona de Tarragona, la de Vila-Seca va ser una de les més afectades, després que es creés un esvoranc de mig metre que encara s'està arranjant.

Sigue el canal de la SER en WhatsApp
Encontrarás toda la información, el deporte y el entretenimiento: la actualidad del día y las noticias de última hora, los mejores vídeos y momentos de la radio, entrevistas, reportajes y mucho más.

Suscríbete ahora
Oriol Soler Pablo

Oriol Soler Pablo

Redactor de informativos en Ràdio Barcelona, especializado en medio ambiente, biodiversidad y emergencia...

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00