Tot és ComèdiaTot és Comèdia
Ocio y cultura

Xavier Pla: "Josep Pla era un infeliç i un torturat"

El professor de la UdG publica 'Un cor furtiu', la biografia més completa de l'autor del 'Quadern gris'

ENTREVISTA. Xavier Pla

ENTREVISTA. Xavier Pla

29:35

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1713014243421/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Segueix el canal de La SER a WhatsApp
Trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Suscríbete ahora

Durant els últims deu anys, Xavier Pla se n'ha fet un fart de visitar el Mas Pla –la casa pairal de Josep Pla a Palafrugell- per revisar tones i tones de documentació inèdita sobre el prolífic escriptor empordanès. D'aquesta dècada documentant-se exhaustivament en surt 'Un cor furtiu', la monumental biografia de Josep Pla; més de mil-cinc-centes pàgines que ofereixen un joc de miralls per ajudar a desxifrar l'enorme complexitat de la persona que s'amagava darrere del prosista més rellevant de la literatura catalana del segle XX. Un home que va estimar, va estar pendent de la seva família, va beure quantitats ingents d'alcohol, va ser espia, però sobretot un home que va escriure.

"Quan més m'hi acosto, més s'allunya"

"Josep Pla té aquesta capacitat de què com més el coneixes, més preguntes et veus capaç de fer-li. Després d'aquesta feina, em veig amb molts més dubtes dels que tenia al principi", ens diu el Xavier Pla, que també reconeix haver-se trobat amb un Josep Pla molt més torturat del que ja coneixia –el Xavier porta mitja vida estudiant la vida i obra de l'autor-: "És un home que no s'agrada gens. Quan es mira al mirall, no li agrada gens el que veu. És molt crític amb ell mateix". Segons el Xavier, aquesta insatisfacció va servir de motor a Pla per escriure: "d'alguna manera, escriure el permet posar-se una màscara amb la qual està més a gust amb ell mateix".

Josep Pla i la seva desitjada biografia

Josep Pla considerava que un gran escriptor necessitava tenir una biografia. Per aquest motiu, durant la seva vida va proposar fins a quatre persones diferents que l'escrivissin, però cap va fructificar: "en els quatre casos no va funcionar perquè els implicats es van adonar que Pla, d'una manera maquiavèl·lica, els intentava instrumentalitzar perquè expliquessin el que ell volia explicar", afirma el Xavier. La idea de la biografia va rondar pel cap de l'escriptor de Llofriu des de ben jove, per això a partir dels setze anys va guardar-ho absolutament tot: "Pla va aplanar el camí a una possible biografia... m'he trobat des de cartes, a factures d'hotels o escrits insignificants de gent que l'havia anat a veure a casa i, com que no el van trobar, havien deixat una nota a la porta".

Escriure, escriure i escriure

"Josep Pla escrivia sempre a soles i a mà, amb una lletra punxeguda que ens hem cremat els ulls desxifrant-la", diu el Xavier d'aquest tità de la literatura que va avantposar l'escriptura a tots els altres aspectes de la seva vida. Tot i escriure a bastament, el Xavier dubta que poguéssim trobar un 't'estimo' en tota la seva amplíssima obra, tant en l'àmbit literari com en el personal. "A la seva dona durant quinze anys, Adi Enberg, no li va dedicar mai ni una sola línia. És curiós veure que Pla escrivia sobre absolutament tot menys dels seus sentiments més íntims. Li costava horrors posar paraules als sentiments".

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00