Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Actualidad

Salvador Illa, sobre el nou finançament: "Tindrà resistències allà i aquí, però està aprovat en una llei"

El candidat socialista ha defensat "destinar més diners a altres territoris per situacions excepcionals però no de manera permanent"

Entrevista a Salvador Illa a l'Aquí Catalunya

Entrevista a Salvador Illa a l'Aquí Catalunya

34:50

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712908108384/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

El candidat del PSC, Salvador Illa, ha augurat que la proposta de crear un Consorci Tributari entre la Generalitat i l'Estat "no serà senzilla perquè tindrà resistències" tant entre els partits del Parlament de Catalunya com al Congrés dels Diputats. En una entrevista a l'Aquí Catalunya, s'ha mostrat convençut, però, que podran desenvolupar-la perquè "és una cosa aprovada en una llei com l'Estatut, que ha passat tots els filtres".

Illa no ha volgut avançar si Pedro Sánchez i el govern d'Espanya donaran suport al criteri d'ordinalitat del nou finançament, és a dir, que hi hagi una equivalència entre el nivell d'aportacions de Catalunya i el que rep. Sí que ha afirmat, però, que "Sánchez està d’acord en que cal millorar el finançament de les comunitats autònomes". En tot cas, Illa ha insistit que la diferència que es produeix ara no es pot mantenir de manera sistemàtica: "defenso que durant un període de temps, per situacions excepcionals, haguem de destinar més diners a un territori, però no puc entendre-ho de manera permanent, ho hem de corregir".

El candidat socialista ha diferenciat la seva proposta de la que ha fet el president i candidat d'Esquerra, Pere Aragonès, en les darreres setmanes: "jo no faré plantejaments que generin més frustració, i no faré servir el finançament com a excusa permanent per no fer res".

Millorar l'execució pressupostària a Catalunya

Salvador Illa també ha assegurat que si és president, "intentarà millorar" el nivell d'execució pressupostària de l'Estat a Catalunya, i que ho farà "treballant". El candidat del PSC atribueix els baixos nivells d'execució del govern espanyol al fet que "no hi havia projectes perquè no se'n van ocupar", i també a que determinades inversions "tenen un període de tramitació a vegades molt lent". Illa ha defensat que "les partides pressupostàries són molt més grans amb governs socialistes", però en tot cas, ha apostat per "tenir influència i presència a Madrid per corregir una inèrcia que a vegades hi és perquè les coses aquí no es treballen".

Ha assegurat que serà molt més àgil en decidir sobre determinades infraestructures: "no estaré 30 anys per decidir per on passa la b-40, ni trigaré gaire a decidir sobre l’aeroport". Precisament sobre la darrera proposta del govern català per incrementar la capacitat de vols de l'aeroport, Illa ha assegurat que "és una solució inviable", perquè ha recordat que hi ha un pacte amb els veïns de Gavà "per protegir la seva qualitat de vida acústica". Per això ha insistit que "hi ha solucions més factibles si es té coratge".

Més recursos i millor gestionats

En una conferència ahir al vespre al Museu Marítim de Barcelona, el candidat del PSC a la Generalitat, Salvador Illa va defensar la creació d'un Consorci Tributari Generalitat- Estat que recapti tots els impostos i un pacte de finançament amb l'estat que respecti el principi d'ordinalitat. Illa va recordar que totes dues coses ja estan previstes a l'Estatut vigent, però "no s’ha fet res" per implementar-ho.

"Perquè no aprofitem els espais reconeguts, les eines que ja preveu l’Estatut i que han passat els filtres i que a més són singulars" es preguntava el líder del PSC que reconeixia que negociar la seva implementació "és difícil, però s’ha de fer". Sobre el principi d'ordinalitat, per evitar que com passa ara, Catalunya sigui la tercera en aportació de recursos a la caixa comuna, però la catorzena en despesa, Illa va defensar que és una lògica "que entén tothom que no és just"."Pot tenir una explicació en moments excepcionals", va explicar, però no com a "fórmula continuada en el temps".

El candidat socialista va subratllar també que la millora del finançament de Catalunya ha d'anar acompanyada d'una gestió "molt més eficient dels recursos" i va posar com a exemples a millorar el fet que "en mig d’una sequera, l’Agència Catalana de l'aigua tingui romanents de tresoreria" o que en la despesa del departament de Salut hi hagi una desviació de 2400 milions d'euros respecte del pressupost aprovat. "No dic que no facin falta, només que no s’entén"

Entrevista a Salvador Illa a l&#039;Aquí Catalunya

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00