Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Com salvar la vida a algú en una parada cardíaca?

A l'Aquí Catalunya hem parlat amb el metge català que s'ha convertit en un autèntic heroi a la Xina després de reanimar una dona

Eduard Quintana, cirurgià que s'ha convertit en heroi a la Xina

10:30

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712911640125/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Caminant pel carrer, a la feina, a casa o en una discoteca. En el moment més imprevist pot passar que a algú li agafi una aturada cardíaca. I que ens trobem que ens toca intentar salvar-li la vida. Què hauríem de fer? A l'Aquí Catalunya hem demanat amb algú que hi té la mà trencada.

Es diu Eduard Quintana, és cirurjà cardiovascular i s'ha fet famós a la Xina. Ara fa uns dies, mentre esperava un vol a l'aeroport de Wuhan, va començar a sentir crits. De seguida va deixar el que feia i va atansar-s'hi. Una dona, de 65 anys, estava patint una parada cardíaca. De seguida va avisar els serveis d'emergència i mentrestant, va començar a practicar-li la reanimació cardiopulmonar. Amb èxit.

El primer que va fer el doctor Quintana és, precisament, el que tots hauriem de repetir en cas de trobar-nos en un cas així. "El més important si un es troba en una situació així amb un pacient que no respon, primer s'ha d'avisar algú". Algú, vol dir, algun sanitari, algú que tingui els coneixements necessaris. El següent pas és buscar si al lloc on som hi ha un desfibrilador i abans de fer-lo servir, practicar la maniobra RCP, és a dir, el massatge amb compressions toràciques sobre el cor per bombejar sang anas de connectar l'aparell, que sempre ve amb instruccions i que, segons Quintana, "és més fàcil de fer servir del que sembla, només has de prémer un botó". En el seu cas, les instruccions estaven en xinès.

Cada minut perdut és essencial

El doctor ha assenyalat que casa segon és essencial. Cal "assegurar el reg sangui perquè no hi hagi dany cerebral". Perquè "cada minut que passa sense reg es peden un milió de neurones".

Una vegada hem connectem el desfibrilador, la pròpia màquina indica si l'arrítmia pot ser corregida amb una descàrrega elèctrica. Quintana ha explicat que si no és així, l'aparell ni tan sols dispararà la descàrrega.

Fenomen viral

Sobre el seu cas personal i com s'ha viralitzat a les xarxes, Quintana diu que no era conscient del ressò, que va oblidar el moment "bastant ràpid, perquè és la nostra rutina". Ha subratllat que "ara se li dona valor auna cosa que és una anècdota, és la rutina per la majoria de gent que treballem als hospitals".

I ha afegit una reflexió: que "potser és un dels problemes que tenim, que normalitzem coses excepcionals".

El doctor es trobava a Wuhan des del gener, precisament per entrenar-se amb una nova tècnica que va beneficiar la pacient, perquè era sobre una patologia, la cardiopatia hipertròfica obstructiva, que precisament tenia la dona.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00