Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

"Beure una canya i que no em tremoli la mà, quina emoció"

En Francisco Muñoz, de 71 anys, s'ha sotmès a un tractament d'ultrasons que li ha eliminat les tremolors essencials, una afecció que també pateixen els malalts de Parkinson. Es tracta d'una intervenció sense cirurgia per a pacients que no responen als fàrmacs convencionals

Testimoni Parkinson Aquí Catalunya

Testimoni Parkinson Aquí Catalunya

09:43

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712824597072/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

Feia quatre anys que en Francisco Muñoz ni escrivia, ni treballava la fusta, ni menjava per si sol. Necessitava la seva dona per a apropar-se la cullera a la boca, per beure un got d'aigua, per cordar-se la camisa, en definitiva pràcticament per tot. Pateix tremolors essencials, una malaltia que té punts en comú amb el Parkinson -del que avui se'n celebra el Dia Mundial-. Des de fa un any i mig la vida li ha canviat i tot gràcies a un tractament amb ultrasons que es realitza a l'Hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, l'únic de la sanitat pública catalana que ofereix aquest procediment. En Francisco Muñoz, que ha passat pels micròfons de l''Aquí, Catalunya' de Pablo Tallón i ha estat clar a l'hora de valorar el resultat: "la vida m'ha canviat al 100%".

Adeu als tremolors

En Francisco no responia als tractaments habituals i és per això que la seva doctora el va derivar a l'hospital badaloní on li van fer tota mena de proves fins que va arribar el dia de la intervenció. Ho recorda com un dia molt "emocionant". Acabada l'operació el primer que va fer, anant cap a casa, és aturar-se en un bar: vaig demanar una canya i quan vaig agafar la gerra i vaig veure que no em tremolava la mà, una emoció terrible. La meva dona em va fer un vídeo per enviar-lo a la família".

"Em feia vergonya quedar amb gent"

La intervenció amb ultrasons sense cirurgia li ha reduït els tremolors fins a un 90%. Pot escriure, tallar fusta i quedar amb amics perquè reconeix que abans d'això "quan quedava amb gent nova tenia vergonya de mi mateix, em queia el líquid de la boca i anava sempre tacat". Ara això ja forma part del passat i està a l'espera que li facin una nova operació per recuperar la mobilitat de la mà esquerra.

L'Hospital Germans Trias i Pujol fa dos anys que aplica aquesta tècnica i ja han intervingut més de dos-cents pacients amb èxit.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00