Sociedad

Experts en vacunologia demanen a Lleida una dosi de reforç contra la tos ferina als 10 anys

Alerta sobre l'augment de casos d'aquesta malaltia, contra la que actualment es deixa de vacunar als infants als 6 anys

Un moment d'una de les ponències de la XIX Jornada d'Immunitzacions que s'ha celebrat aquest dimecres a l'Aula Magna del Campus de ciències de la Salut de la UdL.

Segueix el canal de la SER a WhatsApp
Hi trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més. Recorda que també pots tenir la informació de SER Catalunya al nostra canal de WhatsApp

Subscriu-t'hi ara

"Cal una dosi de reforç de la vacuna contra la tosferina als infants de 10 anys"

08:23

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/040RD010000000055196/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Lleida

Experts en vacunologia s'han reunit aquest dimecres a l'Aula Magna del Campus de Ciències de la Salut de la Universitat de Lleida, al costat de l'hospital Santa Maria, per participar en la XIX Jornada d'Immunitzacions de Lleida, que ha posat el focus en la protecció del nounat i en la vacunació des de la infància a l'edat adulta.

Entre les veus que hi han pres part cal destacar la del doctor Fernando Moraga-Llop, portaveu de l'Associació Espanyola de Vacunologia i ex president de la Societat Catalana de Pediatria. Assegura Moraga-Llop que brots de tos ferina, n'hi ha cada any, tot i que tant el número de brots com el d'afectats és menor que el que s'està veient enguany : "hi ha més brots i més afectats. A la tos ferina això ho veiem cada tres-cinc anys es produeixen ones cícliques epidèmiques. Per tan, entraria dins del normal malgrat que l'augment de casos estan cridant l'atenció. Fins al punt que, per exemple, a Catalunya, en data de 27 de març de 2024, s'havien declarat uns 7.200 casos quan en tot l'any 2015 -que és l'any amb més casos de tot el segle XXI-, se'n van declarar 3.800". A tot això, afegeix, "cal multiplicar per, com a mínim, tres aquests més de 7.000 perquè hi ha important infra-notificació de molts casos".

Vacuna amb efectivitat limitada en el temps

El doctor Fernando Moraga-Llop assegura que hi ha una bona vacuna, segura i efectiva, però justament, la seva efectivitat es perd ràpidament amb el temps. Als tres o cinc anys de l'última dosi -que en el calendari oficial contra la tos ferina aquesta última dosi és als 6 anys de l'infant- comencen a ocórrer els brots escolars. D'aquests més de 7.000 casos d'enguany, la franja d'edat on n'hi ha més és dels 10 als 14 anys.

Millorar l'estratègia vacunal

Canviar la vacuna no és una qüestió que ara es plantegi, però sí canviar l'estratègia vacunal. Fernando Moragas-Llop assegura que "els pediatres, jo com a ex president de la Societat Catalana de Pediatria ja fa anys que venim reclamant una dosi de record de la tos ferina en l'adolescent". Tot i això, "no solucionarà tot el problema de la tos ferina però que sí disminuirà el número de brots que hi ha a les escoles i que causen problemes als petits, a les escoles, al personal sanitari, etc. Per tan, caldria aquesta dosi de reforç i no als 14 anys com dèiem temps enrere, sinó abans. Als 10 anys, que és quan comença el descens de la immunitat i és quan comença el número de brots escolars".

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00