Aquí CatalunyaAquí Catalunya
Sociedad

Menys de l'1% de les roses que es venen per Sant Jordi són catalanes

Al Maresme hi ha l'últim productor de roses que queda a Catalunya

La rosa catalana, en perill d'extinció: Sant Jordi 2024

La rosa catalana, en perill d'extinció: Sant Jordi 2024

09:42

Compartir

El código iframe se ha copiado en el portapapeles

<iframe src="https://cadenaser.com/embed/audio/460/1712646461002/" width="100%" height="360" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Barcelona

A Catalunya només queda un productor de la rosa que històricament s'ha venut per Sant Jordi. Joaquím Pons, de l'empresa Can Pons de Santa Susanna, és l'últim productor de roses catalanes que encara planta aquesta flor en territori català. La previsió per aquest any, tenint en compte les dades de l'any passat, és que menys d'un 1% de les roses que es venguin per Sant Jordi s'hagin plantat a Catalunya.

Joaquim Pons, en declaracions al programa Aquí Catalunya, ha admès que l'any que ve es plantegen deixar de produir roses davant la competència de països del nord d'Àfrica, d'Holanda i sobretot de Sud-amèrica. Pons ha explicat sentir-se "molt frustrat" per la situació actual que viu el sector.

L'any passat es van vendre 6 milions de roses, poquíssimes van ser catalanes

La producció catalana de roses està tocada i gairebé enfonsada. La competència feroç procedent de l’Amèrica del Sud, el nord d'Àfrica i Holanda, ha ofegat una producció que dècades enrere era prolífera sobretot al Maresme. Les bones condicions del Maresme (temperatures suaus, moltes hores de sol, terres amb bon, terres amb fon filtratge i aigua subterrània de poca salinització) la feien una zona ideal per la producció de flors. Però amb els anys el protagonisme de la plantació de flors al Maresme ha anat perdent pistonada. Segons dades de l'Institut Català d'Estadística l'any 1982 hi havia 493 explotacions dedicades a les flors ornamentals, l'any 2020 només en quedaven 73.

La davallada de la rosa catalana ha estat producte de l'arribada massiva d'estrangeres. La manca d’aranzels i una climatologia molt més bona a països on pràcticament tot l’any és primavera ha fet que la rosa del Maresme ja no sigui competitiva. A tot això cal sumar-hi els sous baixos que es paguen a països com Colòmbia, que permeten millor marge per abaixar els costos d'exportació. Segons els floristes, a Catalunya, les roses colombianes, per exemple, valen la meitat de preu que les d'aquí. També ha fet molt de mal al sector la sequera i les dificultats per erradicar algunes plagues, "no juguem en les mateixes condicions en l'ús de fitosanitaris". El propietari de Flors Pons ha advertit que el preu de la flor procedent de Colòmbia "està tirat per terra".

Joquim Pons ha explicat que la rosa colombiana "sempre arriba igual". Fent referència al preu i la qualitat de la flor. En canvi, la rosa que produeixen des de Santa Susanna, al Maresme, no sempre és igual de gran, ni mai en poden produir la mateixa quantitat.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

Carles Couso

Carles Couso

M'agrada preguntar i explicar històries. Periodista a SER Catalunya.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00