Sociedad

Educació obrirà aules d'acollida accelerada als municipis amb més segregació

El govern mantindrà la prova pilot que s'ha fet enguany a Barcelona estenent-la també a altres localitats que atenen molts alumnes nouvinguts

El grup impulsor de mesures per millorar els resultats educatius entrega un document amb 154 mesures a la conselleria. Foto María Bélmez / ACN

Barcelona

La consellera Anna Simó ha anunciat aquesta tarda davant el plenari del consell escolar que el curs vinent hi haurà aules d'acollida accelerada per alumnes nouvinguts que s'incorporen a les aules a secundària a tots els municipis que tinguin alts nivells de segregació escolar. Davant del plenari del Consell d'educació, al que s'ha convidat excepcionalment els directors de les juntes territorials, Anna Simó ha explicat que volen mantenir la prova pilot que s'ha fet enguany a 8 instituts de Barcelona i estendre-la territorialment, tot treballant amb els Equips de Llengua i Cohesió social (LIC) dels diferents serveis territorials i prioritzant els municipis que atenen més alumnes nouvinguts.

Anna Simó ha anunciat també que es consolidaran les 881 aules d'acollida ordinàries. "Totes les que fa més de 5 anys que són a un centre, ja no cal pensar si hi seran el curs següent". La consellera ha explicat que la consolidació afecta les aules i també al personal especialitzat que se n'ocupa. En el que portem d'aquest curs 23/24 el departament d'Educació ha hagut de crear 250 aules d'acollida més de les que tenia previst inicialment pel degoteig constant en l'arribada d'alumnes procedents sobretot de Colòmbia i el Marroc.

Anna Simó concreta poc com aplicarà les recomanacions per millorar els resultats

Anna Simó ha comparegut aquesta tarda davant el plenari del Consell d'Educació per explicar quines mesures preveu posar en marxa el curs vinent per atendre les peticions del Grup per a la Millora Educativa, que el passat 6 de març va entregar el document amb les seves recomanacions a curt, mitjà i llarg termini, i que plantejava entre altres mesures la possibilitat de pagar més als professors dels centres de màxima complexitat, millorar la formació inicial i continuada dels docents i repensar els seus horaris en els instituts per tal que tinguin més temps per coordinar-se.

La no aprovació dels pressupostos - que incloïen una partida específica de 50 milions d'euros per aplicar les recomanacions dels experts, diners que ara no hi són- i l'avançament electoral han complicat molt l'escenari. Per això, la consellera Simó ha explicat sobretot intencions i línies de treball però amb poques concrecions.

Millora de la comprensió lectora a 250 centres i de les matemàtiques a 200 més

La consellera ha lliurat al plenari del Consell d'Educació un document de 13 pàgines que s'enviarà a tots els centres de Catalunya i on es repassen algunes de les mesures que el govern vol aplicar de forma immediata. Entre aquestes destaca la idea ja anunciada prèviament d'un pla de millora de la comprensió lectora, que preveu la formació docent a 250 centres, inicialment, per millorar les metodologies d’aprenentatge de la lectoescriptura i també formació en immersió lingüística.

En altres 200 centres es posarà en marxa durant el curs vinent un pla de millora específic de les matemàtiques i que inclou formació, materials didàctics i guies, per tal que els docents dels centres que van obtenir pitjors resultats en la darrera prova de competències bàsiques puguin millorar la seva pràctica i per extensió els resultats dels seus alumnes.

Critiquen la manca de concreció i que s'aparqui l'Agència d'avaluació

Membres del consell escolar creuen que la consellera Anna Simó es va limitar a fer repàs d'algunes idees i propostes ja pactades i anunciades i lamenten que la convocatòria electoral ajorni, altre cop, la creació de l'Agència d'Avaluació del sistema Educatiu que ja estava prevista a la llei d'Educació de 2007. "Invertim diners, però no tenim evidències" que es destinen a les millors polítiques diu Alba Cortina, representant de DINCAT al Consell d'Educació.

Català a Formació Professional

La consellera Simó també ha anunciat que de cara al curs vinent s'incrementarà l'oferta de places públiques als graus de formació professional, es reforçarà també l'oferta a distància, incrementant en 2,7 milions d'euros el pressupost de l'Institut Obert de Catalunya (IOC), i es revisarà el currículum dels graus d'FP vinculats als serveis i l'atenció a les persones per incloure un nou mòdul de català professional.

Simó ha explicat també que mitjançant l'operació de suplement de crèdit aprovada pel govern, el seu departament disposarà de 320 milions d'euros extra que serviran, entre altres coses, per contractar 340 professionals per a l'escola inclusiva.

Altres temes com la revisió dels horaris o l'oferta d'extraescolars gratuïtes per a tots els alumnes queden a la llista dels encàrrecs per al pròxim govern.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00