Ocio y cultura

Novetats de Sant Jordi 2024: no hi haurà llista dels més venuts

El gremi de llibreters defensa la decisió de cobrar una taxa als qui vulguin instal·lar-se a determinades zones professionals

La consellera de cultura, Natàlia Garriga, el regidor de cultura de Barcelona, Xavier Marcé, el president del gremi de llibreters Eric del Arco i Jordi Ferré, representant de la Cambra del Llibre han presentat les novetats de l'edició 2024 de Sant Jordi. / Soledad Domínguez

Barcelona

A diferència del que ha passat tradicionalment, la nit de Sant Jordi el gremi de llibreters no dirà quin ha estat el llibre més venut de la jornada. El president el gremi de llibreters, Èric del Arco ha explicat que per evitar errors, la nit de la diada explicaran quins són els 5 títols més ben situats, ateses les vendes dels dies previs a la diada i també les dades que hagin facilitat les llibreries sobre les vendes del mateix dia 23. L'endemà, el dia 24 es farà una segona aproximació dels títols més buscats, però no serà fins almenys una setmana després que es farà pública la llista "amb l'escrutini real" dels més venuts.

No tornarem al model "anàrquic" de Sant Jordi

El gremi de llibreters ha defensat la decisió del gremi de cobrar una taxa a les editorials i llibreters que es vulguin instal·lar en algunes de les zones professionals. Una decisió, que ha dit es mantindrà a futur perquè el model previ a la pandèmia s'havia tornat "inviable" en paraules del president del gremi Èric del Arco. Del Arco ha explicat que amb el cobrament d'entre 80 i 100 euros per cada parada de 6 metres, es cobreixen els serveis que reben els operadors que s'instal·len en aquestes zones: des dels regidors que s'asseguren que cadascú ocupa l'espai que li toca, fins als tècnics que s'encarreguen d'assegurar que totes les parades tenen electricitat. "Es tracta de poder treballar bé i garantir la seguretat" en una festa que concentra a Barcelona més d'un milió de persones.

El gremi accepta que no tothom comparteixi el model, però nega que es pugui parlar de privatització -el públic no ha de pagar res, més enllà dels títols que vulgui comprar. "Que sigui una festa popular no vol dir que no tingui un cost" ha insistit Jordi Ferré, representant de la Cambra del Llibre que insistia que la taxa és un mecanisme per cofinançar una part dels serveis en una festa en què el 85 % de la despesa l'assumeixen la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona.

Els espais professionals comptaran aquest any amb 336 parades, 3.356 metres de parades i 214 taules amb signatures d'autors. En total, hi haurà 435 parades de roses i llibres a la capital catalana, sumant les parades que les llibreries poden instal·lar davant dels seus establiments i que no tenen cap cost.

Les zones de pagament són les que s'ubiquen a passeig de Gràcia, des de la Diagonal fins a la plaça Catalunya, les Rambles i el passeig de Lluís Companys, a Ciutat Vella, Gran de Gràcia i els jardinets, a Gràcia i les places de Sarrià, Universitat i l'Orfila a Sant Andreu. Hi haurà zones també professionals que no seran de pagament, perquè no tenen serveis, com l'espai que s'ubicarà al voltant de la biblioteca García Márquez, el passeig de Sant Joan o la Rambla del Poblenou.

La consellera de cultura, Natàlia Garriga i el regidor de cultura de l'Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé han defensat el copagament, tot subratllant que "no afecta al caràcter popular" de la festa. Marcé ha explicat que l'Ajuntament ha ofert 7000 llicències totalment gratuïtes per instal·lar parades a diferents districtes de la ciutat, de les quals, a hores d'ara, s'han atorgat al voltant de 5000.

Sant Jordi es farà en un dia feiner

Per primera vegada des de la pandèmia, la diada cau enguany en un dia feiner, un fet que segons Del Arco farà que la diada sigui "més local i repartida arreu del país, ja que la gent ho celebrarà en el seu lloc de residència o treball habituals".

A Girona les llibreries i les floristeries han demanat de tornar a la Rambla, el lloc tradicional, després de fer-ho a la Copa i a la Devesa per mor de les mesures Covid. En el retorn a la Rambla s'establiran parades en més espai amb l'objectiu d' evitar al màxim les aglomeracions. Així, els llibres i les flors seran a la Plaça de Catalunya i les entitats i d'altres col·lectius ho faran entre la Rambla, el Pont de Pedra i els carrers Nou i de Santa Clara.

A Lleida, com ja és tradicional, les llibreries tenen un espai propi, la Rambla de Ferran i l'Avinguda de Francesc Macià. A Tarragona les llibreries s'aplegaran en una de les 'coques' o trams de la Rambla, dedicada específicament als llibres, tot compartint la resta d'aquest emblemàtic passeig amb les entitats, que s'ubicaran en d'altres coques, generant-se així un continu allargassat que n'afavoreix la circulació.

El Gremi de Llibreters de Catalunya farà una relació de tots els paradistes instal.lats als diferents espais de cada municipi. Aquesta informació serà consultable a la web del Gremi.

Segueix el canal de La SER a WhatsApp, on trobaràs tota la informació, esports i entreteniment: l'actualitat del dia i les notícies d'última hora, els millors vídeos i moments de la ràdio, entrevistes, reportatges i molt més.

Recorda que també pots tenir tota la informació de SER Catalunya al nostre canal de WhatsApp.

 
  • Cadena SER

  •  
Programación
Cadena SER

Hoy por Hoy

Àngels Barceló

Comparte

Compartir desde el minuto: 00:00